Αισιοδοξία των επενδυτών για ακεραιότητα της Ευρωζώνης

Όλο και λιγότεροι επενδυτές πιστεύουν πλέον ότι κάποιο μέλος της Ευρωζώνης θα αναγκαστεί να εγκαταλείψει το ενιαίο νόμισμα τη νέα χρονιά, σε σχέση με όσους το πίστευαν κατά τους περασμένους μήνες.

Σύμφωνα με τελευταία έρευνα της Sentix μόνον το 25% από όσους ερωτήθηκαν πιστεύει πως ένα, ή περισσότερα κράτη, ενδέχεται να εγκαταλείψουν την Ευρωζώνη στο επόμενο 12μηνο. Το ποσοστό αυτό είναι σαφώς μικρότερο από το 32,7%, που κατέγραψε η έρευνα τον Νοέμβριο, ή από το ακόμη υψηλότερο 73,3% που είχε διαμορφωθεί τον Ιούνιο του περασμένου έτους, όταν είχε ξεκινήσει η έρευνα Euro Breakup Index της Sentix.

Έκτοτε, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι παρουσίασε το σχέδιό του για την εξαγορά κρατικών ομολόγων από τις κλυδωνιζόμενες οικονομικά χώρες μέλη και η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ επισκέφθηκε την Ελλάδα, για πρώτη φορά αφ' ότου ξεκίνησε η κρίση.

Αυτά τα γεγονότα, αλλά και η πρόσφατη επιχείρηση επαναγοράς ελληνικού χρέους, ελήφθησαν ως ενδείξεις της δέσμευσης των Ευρωπαίων ιθυνόντων στην παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη.

Καθώς η Ελλάδα εξακολουθεί να παραμένει το προφανέστερο υποψήφιο κράτος για να εγκαταλείψει το ευρώ, το 25,5% των ερωτηθέντων επενδυτών απάντησε πως θεωρεί πιθανή μία «Grexit» μέσα στη φετινή χρονιά. Μετά την Ελλάδα ακολουθούν η Κύπρος, με 9,6% των ερωτηθέντων να θεωρεί πιθανή μία αποχώρησή της, ενώ μόλις το 2,0 με 2,5% κάνει μία τέτοια υπόθεση για την Πορτογαλία, την Ισπανία και την Ιταλία.