Ο Σέρπικο στην υπηρεσία του ιταλικού ΣΔΟΕ!

Σε πλήρη λειτουργία τίθεται από σήμερα ένα σύστημα πληροφορικής του ιταλικού υπουργείου Οικονομικών, το οποίο έχει στόχο να εντοπίζει άμεσα και αποτελεσματικά τους φοροφυγάδες καθώς η φοροδιαφυγή στην Ιταλία αγγίζει τα 130 δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο.

Το πρόγραμμα θα έχει πρόσβαση στους τραπεζικούς λογαριασμούς των Ιταλών, και θα παρακολουθεί κάθε κίνηση που ξεπερνά το ποσό των τα 1.000 ευρώ. Κάθε δευτερόλεπτο, ο εξυπηρετητής επεξεργάζεται 24.200 διαφορετικές πληροφορίες από όλες τις περιοχές της χώρας.

Τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης αποκάλεσαν το νέο αυτό πρόγραμμα «Σέρπικο» (από το όνομα του πρωταγωνιστή γνωστής αμερικανικής αστυνομικής τηλεοπτικής ταινίας), «θανάσιμο όπλο», «μεγάλο αδελφό» αλλά και «μπαζούκα».

Οι έρευνες βασίζονται στον Αριθμού Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ) και τον Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ) κάθε Ιταλού φορολογούμενου, με έμφαση στις περιπτώσεις εκείνες στις οποίες το βιοτικό επίπεδο δεν συμπίπτει με το συνολικό ποσό που δηλώνεται ως φορολογητέο στην εφορία.

Από σήμερα και στο εξής, όσοι λαμβάνουν ειδοποίηση του ιταλικού υπουργείου Οικονομικών ότι τους βαρύνουν υποψίες για φοροδιαφυγή θα πρέπει να προσκομίζουν αποδεικτικά στοιχεία που να αποδεικνύουν την αθωότητά τους.