Για “δημοσιονομική άβυσσο” προειδοποιεί η Κίνα

Το Πεκίνο επικρίνει σήμερα τις ΗΠΑ για τους λάθος χειρισμούς στο πρόβλημα του "δημοσιονομικού γκρεμού" και προειδοποιεί για απειλή "δημοσιονομικής αβύσσου" .

Σύμφωνα με το πρακτορείο Νέα Κίνα, η συμφωνία της τελευταίας στιγμής στο Κογκρέσο των ΗΠΑ συνέβαλε να αποφευχθεί ο "δημοσιονομικός γκρεμός", αλλά προκειμένου η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου να αποφύγει τη "δημοσιονομική άβυσσο" πρέπει να επιλύσει το χρόνιο πρόβλημα του αμερικανικού δημοσιονομικού ελλείμματος, καθώς δεν μπορεί να ζει με δανεική ευημερία για πάντα

"Οι Αμερικανοί πολιτικοί είναι πάντα απρόθυμοι να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα του δημοσίου χρέους των περίπου 16 τρισ. δολαρίων και αποφεύγουν να δώσουν οριστικές λύσεις , αναβάλλοντας την επίλυσή του προβλήματος" υποστηρίζει το επίσημο κινεζικό πρακτορείο.

Το Πεκίνο ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας καθώς, οι ΗΠΑ αποτελούν για την Κίνα μία σημαντική αγορά για τις εξαγωγές της και , παράλληλα, η Κίνα διαθέτει τα μεγαλύτερα συναλλαγματικά αποθέματα στον κόσμο, η αξία των οποίων υπολογίζεται σε 3,3 τρισεκ. δολάρια. Έως και το 70% του ποσού αυτού παραμένει επενδυμένο σε χρεόγραφα αποτιμημένα σε δολάρια, περιλαμβανομένων αμερικανικών κρατικών ομολόγων.