Η Fed αυξάνει τα επιτόκιά της κατά 0,25%

Η αύξηση των επιτοκίων αντανακλά «την εμπιστοσύνη μας» για την καλή πορεία της αμερικανικής οικονομίας, τονίζει η Τζάνετ Γέλεν

Η ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ, η Fed, αύξησε κατά 0,25% τα επιτόκιά της σήμερα και άφησε να εννοηθεί ότι θα τα αυξήσει περαιτέρω το 2017, τη χρονιά που αναμένεται να αναλάβει την προεδρία της χώρας ο Ντόναλντ Τραμπ υποσχόμενος να αυξήσει την ανάπτυξη προωθώντας φοροαπαλλαγές, αύξηση των δαπανών σε συγκεκριμένους τομείς και απορρύθμιση σε άλλους.

Η αύξηση των επιτοκίων, που θεωρούσαν βέβαιη οι αγορές, έπειτα από μια σειρά θετικών οικονομικών δεικτών, αυξάνει τα ομοσπονδιακά επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης, από το 0,50% ως το 0,75%.

Οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων και η συναλλαγματική ισοτιμία του δολαρίου κατέγραψαν αύξηση, ενώ μόνο οι μετοχές των εταιρειών του χρηματοπιστωτικού τομέα και της τεχνολογίας κατέγραφαν άνοδο στο αμερικανικό χρηματιστήριο.

Στο σκεπτικό της απόφασής της η επιτροπή νομισματικής πολιτικής της Fed επικαλέστηκε τις ήδη συντελεσθείσα και την προσδοκώμενη πρόοδο όσον αφορά τις «συνθήκες στην αγορά εργασίας και τον πληθωρισμό».

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, η πρόεδρος της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν τόνισε πως η αύξηση των επιτοκίων αντανακλά «την εμπιστοσύνη μας» για την καλή πορεία της αμερικανικής οικονομίας.