Οι “παγιδευμένοι” της Bankia θα πληρώσουν την εξυγίανση

Εξανεμίζονται οι επενδύσεις 350.000 μετόχων της ισπανικής τράπεζας Bankia ως “θυσία” στο βωμό της εξυγίανσης του τραπεζικού ιδρύματος. Στην πλειοψηφία τους οι χαμένοι θα είναι μικροκαταθέτες και συνταξιούχοι. Το νέο αυτό χτύπημα για τους επενδυτές της ισπανικής τράπεζας έρχεται μετά την διαπίστωση πως οι απώλειες από τα ‘κακά’ (μη εξυπηρετούμενα κατασκευαστικά και στεγαστικά) δάνεια στο υπό χρεωκοπία ίδρυμα είναι πολύ χειρότερα απ’ όσο είχαν προϋπολογισθεί.

Τα μέτρα εξυγίανσης θα πλήξουν τους μικροεπενδυτές, οι οποίοι παρασύρθηκαν από την επιθετική πολιτική που ακολούθησε η Bankia μετά τη δημιουργία της από τη συγχώνευση πολλών περιφερειακών ταμιευτηρίων. Ωστόσο, τα μέτρα αυτά χαρακτηρίζονται από τους υπευθύνους ως απολύτως αναγκαία προκειμένου να επιστρέψει η κερδοφορία στον όμιλο, που τον Μάιο εθνικοποιήθηκε, και να μπορέσει να μεταπωληθεί σε ικανοποιητικό τίμημα.

Η Bankia θα δεχθεί την Παρασκευή μία μετάγγιση 18 δισεκ. ευρώ από την ΕΕ και μέσα στον Ιανουάριο θα προκηρύξει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, όταν οι σημερινοί μέτοχοί της θα έχουν χάσει πρακτικά το σύνολο της επένδυσής τους, εκμυστηρεύθηκε στέλεχος προσκείμενο στην Τράπεζα της Ισπανίας.