Σόιμπλε: Η οικονομική κρίση είναι πίσω μας

Το χειρότερο της κρίσης είναι πλέον πίσω μας. Τάδε έφη Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική εφημερίδα "Bild" και θα δημοσιευτεί την Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου. "Πιστεύω ότι το χειρότερο είναι πίσω μας", δηλώνει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.

Για πρώτη φορά ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε φαίνεται πιο αισιόδοξος από την Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, η οποία δεν είχε θελήσει στις 10 Δεκεμβρίου "να άρει ακόμη πλήρως το συναγερμό".

Να θυμίσουμε ότι η Γερμανίδα Καγκελάριος είχε δηλώσει "επιφυλακτικά αισιόδοξη" και είχε μείνει αποστασιοποιημένη από την εντονότερη αισιοδοξία του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος έβλεπε ήδη την κρίση του ευρώ να έχει περάσει πίσω.

Στην ίδια συνέντευξη ο κ. Σόιμπλε τονίζει ότι η Ελλάδα έχει πια αποκτήσει τη συνείδηση ότι μόνο με δύσκολες μεταρρυθμίσεις θα μπορέσει να υπερβεί τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει. "Η κυβέρνηση της Αθήνας γνωρίζει ότι δεν μπορεί να διατυπώνει υπερβολικά οικονομικά αιτήματα προς τις άλλες χώρες της ζώνης του ευρώ. Κατά συνέπεια, καταπιάνεται τώρα με τις μεταρρυθμίσεις", δηλώνει ο υπουργός.

Εξάλλου, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών δηλώνει πεπεισμένος ότι η Γαλλία, η οικονομική κατάσταση της οποίας αποτέλεσε πρόσφατα αντικείμενο επικρίσεων στη Γερμανία, "εκπληρώνει της υποχρεώσεις της".

"Η (γαλλική) κυβέρνηση γνωρίζει πολύ καλά ότι κάθε χώρα οφείλει να διεξαγάγει μεταρρυθμίσεις με τρόπο συνεπή για να παραμείνει ανταγωνιστική", προσθέτει, ήταν η ακριβής δήλωσή του επί του συγκεκριμένου θέματος.

Στο μεταξύ, η γερμανική κυβέρνηση εξακολουθεί να υπολογίζει σε μια ανάπτυξη 1% το 2013, ενώ η γερμανική Κεντρική Τράπεζα έχει από την πλευρά της μειώσει την πρόβλεψή της στις αρχές Δεκεμβρίου στο 0,4%.

Πάντως, ο Σόιμπλε διαψεύδει ότι το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας σχεδιάζει πρόγραμμα περιστολής δαπανών για να τεθεί σε εφαρμογή μετά τις βουλευτικές εκλογές του φθινοπώρου του 2013, όπως είχε διαρρεύσει τις προηγούμενες ημέρες στο γερμανικό Τύπο.

"Η κατάσταση είναι καλύτερη απ' ό,τι πιστεύουμε, επειδή μεταξύ άλλων το εμπόριο με τις ΗΠΑ και την Ασία ενισχύεται", εξηγεί ο υπουργός.