Ιαπωνία: Στόχος το 2-3% για τον πληθωρισμό

Το 2-3% θεωρεί επιθυμητό στόχο για τον πληθωρισμό ο Κοΐτσι Χαμάντα, ειδικός οικονομικός σύμβουλος του νέου πρωθυπουργού της Ιαπωνίας, Σίνζο Άμπε, και σε αυτό το πλαίσιο ζητά από την κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας να αγοράσει περισσότερα μακροπρόθεσμα κρατικά ομόλογα και να μεταχειριστεί μεγαλύτερο εύρος επενδυτικών μέσων που ενέχουν κινδύνους, συμπεριλαμβανομένων ξένων ομολόγων.

Ο 76χρονος Χαμάντα, ομότιμος καθηγητής Οικονομικών στο πανεπιστήμιο του Γέιλ, ζητά επίσης την αναθεώρηση της νομοθεσίας που διέπει τη λειτουργία της κεντρικής τράπεζας της χώρας, η οποία εγγυάται την ανεξαρτησία της, ώστε να λογοδοτεί αυτή περισσότερο για την επιτυχία των στόχων της πολιτικής της. “Σε γενικές γραμμές, η κεντρική τράπεζα προσπαθεί, αλλά δεν υπάρχει κάποια ουσιαστική αλλαγή στο ρυθμό που ακολουθεί, (είναι) ανεπαρκής και καθυστερημένη. Είναι αναγκαίο να τροποποιηθεί ο νόμος”, δήλωσε ο κ. Χαμάντα σε τηλεφωνική συνέντευξή του στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Οι απόψεις του Χαμάντα, ο οποίος ήταν σύμβουλος του Άμπε πριν αυτός ορκισθεί χθες πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, θα έχουν πιθανότατα σημαντική επίδραση στις πολιτικές της νέας κυβέρνησης. Ο Χαμάντα δήλωσε ότι είναι επιθυμητό η κεντρική τράπεζα να θέσει ένα στόχο 2% έως 3% για τον πληθωρισμό, ώστε να αναζωογονηθεί η οικονομία και να ελεγχθεί η μεγάλη ανατίμηση του γιεν. “Η εξασθένηση της ισοτιμίας του γεν κοντά στα 95 ή 100 γεν ανά δολάριο θα ήταν ένδειξη της αποτελεσματικότητας τη νομισματικής πολιτικής. Η κεντρική τράπεζα πρέπει να χαλαρώνει τη νομισματική πολιτική μέχρι να εμφανισθεί πληθωρισμός και να αντιδράσουν σωστά το γiεν και οι τιμές”, δήλωσε ο αξιωματούχος.

Ο πρωθυπουργός Σίντζο Άμπε έχει καλέσει την κεντρική τράπεζα να θέσει στόχο 2% για τον πληθωρισμό, που είναι διπλάσιος από τον τωρινό στόχο της, και να χαλαρώσει την πολιτική της “χωρίς όρια”, ώστε να αντιμετωπίσει τον αποπληθωρισμό. Ο Άμπε έχει απειλήσει επίσης να αλλάξει το νόμο για την κεντρική τράπεζα, αν δεν ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις του.

Η ισοτιμία του γιεν έναντι του δολαρίου υποχώρησε σε χαμηλό επίπεδο δύο ετών και το χρηματιστήριο του Τόκιο κατέγραψε υψηλό επίπεδο 21 μηνών, λόγω των προσδοκιών ότι η κυβέρνηση Άμπε θα ακολουθήσει επιθετική νομισματική και δημοσιονομική πολιτική για την τόνωση της οικονομίας. Η κεντρική τράπεζα χαλάρωσε τη νομισματική πολιτική της την περασμένη εβδομάδα μέσω της αύξησης των αγορών επενδυτικών μέσων, προσφέροντας την τρίτη ώθηση στην οικονομία σε τέσσερις μήνες. Ο Χαμάντα, ωστόσο, σημείωσε ότι τα μέτρα αυτά δεν είναι αρκετά.