Κ. Λαγκάρντ: Μέσα στο 2013 θα έρθει η ανάπτυξη

Θετικότερες οικονομικές εξελίξεις στην ευρωζώνη εντός του 2013 διαβλέπει η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ.

Θα είναι το 2013 θετικότερες, υποστηρίζει σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «Die Zeit» η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

Εν πολλοίς, αυτό οφείλεται στην αναμενόμενη αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης, την οποία προβλέπει ότι θα έχει η ευρωζώνη μέσα στο νέο οικονομικό έτος. Σε συνεντευξή της στη γερμανική εφημερίδα "Die Zeit", η Κριστίν Λαγκάρντ αναφέρει ότι σε αυτό θα συμβάλει η βελτίωση της οικονομικής συγκυρίας παγκοσμίως.

"Πιστεύουμε ότι θα ενταθεί η δυναμική της παγκόσμιας οικονομίας. Από την Κίνα, τις ΗΠΑ και άλλες γοργά αναπτυσσόμενες οικονομίες έρχονται θετικότερα αναπτυξιακά μηνύματα", τόνισε χαρακτηριστικά, διευκρινίζοντας ότι προϋπόθεση για τη αναστροφή του κλίματος και των οικονομικών δεδομένων είναι η εφαρμογή των κατάλληλων πολιτικών μέτρων από πλευράς της Ευρώπης.

Βέλη προς τη Γερμανία για ενδεχόμενα πακέτα λιτότητας

"Οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους", επισημαίνει η Κριστίν Λαγκάρντ, προειδοποιώντας για τις αρνητικές συνέπειες που θα είχαν ενδεχόμενα φιλόδοξα μέτρα λιτότητας στη Γερμανία.

"Η γερμανική κυβέρνηση μπορεί να ακολουθήσει βραδύτερους ρυθμούς σε σχέση με άλλες χώρες στην εκτέλεση του σταθεροποιητικού της προγράμματος", αποφαίνεται η επικεφαλής του ΔΝΤ, προσθέτοντας ότι με τον τρόπο αυτόν θα αντιμετωπισθούν τα αντιαναπτυξιακά φαινόμενα που προκύπτουν από τα μέτρα λιτότητας στις χώρες της κρίσης. Η αναφορά αυτή της Κριστίν Λαγκάρντ παραπέμπει στην φημολογία που θέλει το Βερολίνο να ετοιμάζει πακέτο λιτότητας.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ επαναλαμβάνει ότι το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων από την ΕΚΤ θα πρέπει να είναι έτοιμο να λειτουργεί, ενώ υπογραμμίζει ότι θα πρέπει να ολοκληρωθεί η διαδικασία συγκρότησης της τραπεζικής ένωσης.