Σουλτς: Νέα μέτρα για την οριστική αντιμετώπιση της κρίσης

Επιπλέον μέτρα για την οριστική αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης που πλήττει την Ευρωζώνη ζητά ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, μιλώντας στο γαλλικό πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο Σουλτς χαρακτηρίζει “θετικό βήμα” την απόφαση για την τραπεζική ένωση, όμως είναι απλώς το πρώτο από πολλά βήματα που θα πρέπει να γίνουν, όπως υποστηρίζει.

Ωστόσο, εκφράζει τον σκεπτικισμό του για την απόφαση της Συνόδου Κορυφής να αναβάλει μέχρι τα μέσα του 2013 τις σημαντικότερες αποφάσεις προς την κατεύθυνση μίας πραγματικής οικονομικής διακυβέρνησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κάτι που, όπως εκτιμά, δείχνει ότι οι διαφορές μεταξύ των κρατών της ΕΕ δεν έχουν γεφυρωθεί.

Το άμεσο μέτρο που προτείνει ο ίδιος είναι η αποτελεσματική αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και της κερδοσκοπίας, ώστε να επιτευχθεί η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη κοινωνική δικαιοσύνη. Ειδικά για την περίπτωση της Ελλάδας, προτείνει ένα νέο, φιλόδοξο πρόγραμμα δανείων, που θα ενθαρρύνει τις επενδύσεις στη χώρα.

Όμως το μεγαλύτερο πρόβλημα, όπως το καταγράφει ο Σουλτς, είναι οι νέοι. “Είναι δύσκολο να κερδίσουμε τους νέους ανθρώπους, όταν οι περισσότεροι παραμένουν άνεργοι”, παρατηρεί, και συνεχίζει: “Όσο κι αν η Ευρώπη επικαλείται τις επιτυχίες του 20ού αιώνα, αυτές δε θα προσφέρουν δουλειά στους σημερινούς νέους, που περιμένουν απαντήσεις για τα σημερινά προβλήματά τους, στον 21ο αιώνα”.