Αισιόδοξη για την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη η Κριστίν Λαγκάρντ

Την αισιοδοξία της για την αναπτυξιακή πορεία της Ευρωζώνης εκφράζει η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα Die Zeit.

Η Κριστίν Λαγκάρντ εκτιμά ότι στο μέλλον ο ρυθμός ανάπτυξης της Ευρωζώνης θα αυξηθεί, ενισχυμένος και από τη βελτίωση της παγκόσμιας οικονομίας, την οποία επίσης αναμένει. “Από την Κίνα, τις ΗΠΑ και άλλες ταχέως αναπτυσσόμενες οικονομίες έρχονται πιο θετικά αναπτυξιακά μηνύματα”, σημειώνει, προειδοποιώντας ωστόσο πως για να βοηθηθεί από τη συγκυρία η Ευρωζώνη “οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους”.

Επικριτική είναι η στάση της για τα σενάρια περί μέτρων λιτότητας στη Γερμανία, καθώς θεωρεί ότι “η  κυβέρνηση της Γερμανίας μπορεί να τηρήσει πιο αργούς ρυθμούς σχετικά με άλλες χώρες στην εκτέλεση του σταθεροποιητικού της προγράμματος”.

Ερωτηθείσα για τη σχέση της με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ξεκαθαρίζει ότι αυτή είναι φιλική. “Είναι φίλος ο κ. Σόιμπλε. Δε συμφωνούμε πάντα σε όλα, όμως τον σέβομαι”, τονίζει.

Η Λαγκάρντ παραδέχεται ακόμα ότι το ΔΝΤ αντιμετώπισε πολλές δυσκολίες στην Ευρώπη. “Ήταν μια πρόκληση, αφού πρέπει να δρούμε σε συνεργασία με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και να ψάχνουμε συναινέσεις”, παρατηρεί, και προσθέτει ότι στο μέλλον δε θα είναι απαραίτητο να δραστηριοποιείται σε όλες τις περιπτώσεις οικονομικά το Ταμείο.