WSJ: Ιστορική εμπορική συμφωνία με την ΕΕ προωθούν οι ΗΠΑ

Την έναρξη διαπραγματεύσεων για μία ιστορική συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση φαίνεται ότι επιδιώκουν οι ΗΠΑ, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, που κάνει λόγο για ένα “φιλόδοξο” αμερικανικό σχέδιο.

Οι ΗΠΑ, σύμφωνα με το δημοσίευμα, επιδιώκουν μία υπερατλαντική συμφωνία που θα “ανοίξει” τις προστατευμένες αγροτικές αγορές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα καταργήσει τους δασμούς και θα βάλει τέλος στους κανονισμούς που αποθαρρύνουν τις επενδύσεις από τρίτες χώρες.

Αν μία τέτοια συμφωνία επιτευχθεί, εκτιμάται ότι θα είναι η μεγαλύτερη εμπορική συμφωνία του κόσμου, με αξία περίπου 700 δισ. ευρώ ετησίως.

Σύμφωνα πάντα με την Wall Street Journal, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι επιθυμούν μία τέτοια συμφωνία, ελπίζοντας πως θα τονώσει τις ευρωπαϊκές οικονομίες, που πλήττονται από την οικονομική κρίση. Μάλιστα, φαίνεται πως και οι 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης τάσσονται υπέρ μίας τέτοιας συμφωνίας.

Πάντως, πηγές που επικαλείται η εφημερίδα από τις ΗΠΑ αναφέρουν ότι δεν υπάρχει ακόμα πολιτική απόφαση για την έναρξη των διαπραγματεύσεων, ενώ τονίζουν ότι ο Μπαράκ Ομπάμα τάσσεται υπέρ μίας τέτοιας συμφωνίας, αλλά μόνο αν είναι ολοκληρωμένη, αν ανοίγει τις ευρωπαϊκές αγορές στις εξαγωγές αμερικανικών γεωργικών προϊόντων και αν μπορεί να επιτευχθεί σχετικά γρήγορα.