Υπέρ της τροποποίησης της συνθήκης της ΕΕ ο Ζακ Ντελόρ

Απαραίτητη θεωρεί την τροποποίηση της συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο Ζακ Ντελόρ, όπως τόνισε σε σημερινή του συνέντευξη σε γαλλικά Μέσα.

“Θεωρώ ότι η τροποποίηση της συνθήκης, και από την άποψη των γαλλικών συμφερόντων, είναι καλύτερη από την αναβολή της”, υποστήριξε ο Ντελόρ, και συνέχισε: “Η αλληλεγγύη περνά από την εγκατάλειψη μέρους της εθνικής κυριαρχίας σε ό,τι την διαχείριση του κοινού νομίσματος, την προοδευτική εναρμόνιση των φορολογικών συστημάτων, την προσπάθεια συνοχής στο εσωτερικό της ευρωζώνης”.

“Σήμερα, είναι απλό: οι Ευρωπαίοι έχουν μια επιλογή, ανάμεσα στην επιβίωση ή την παρακμή”, ξεκαθάρισε, και πρόσθεσε, με σαφείς αιχμές προς την κυβέρνηση του Φρανσουά Ολάντ: “Η κ. Μέρκελ έχει υπαινιχθεί νέα συνθήκη. Και για άλλη μια φορά, είναι η Γαλλία η οποία είπε: θα το εξετάσουμε αργότερα”

Εξέφρασε μάλιστα την άποψη ότι αν δεν ενδυναμωθεί το ευρώ “τότε θα κινηθούμε προς μια ζώνη ελεύθερων εμπορικών συναλλαγών. Μια ζώνη ελεύθερου εμπορίου χωρίς πολιτική εξουσία, που δεν πρωτοπορεί, χωρίς πολιτικές αλληλεγγύης, αυτή είναι μια Ευρώπη που θα εξαφανιστεί”.