Σόιμπλε: “Η Ελλάδα παίρνει πρώτη φορά σοβαρά τις μεταρρυθμίσεις”

“Η Ελλάδα, μετά τις εκλογές του Ιουνίου, με την κυβέρνηση Σαμαρά, έχει πάρει για πρώτη φορά στα σοβαρά την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Γερμανικό Πρακτορείο.

Ο Σόιμπλε σημείωσε ότι η Ελλάδα “έχει μειώσει αισθητά το έλλειμμά της και το κόστος εργασίας”, καθ'ως και ότι “οι μεταρρυθμίσεις βρίσκονται σε καλό δρόμο κι έχει επιτευχθεί πρόοδος”.

Ο Γερμανός υπουργός επεσήμανε ωστόσο ότι “παραμένει η μεγάλη πρόκληση, και για τον ελληνικό λαό” ενώ, αναφερόμενος στις προσπάθειες ανάκαμψης, υποστηρίζει πως “όταν έχει κανείς να αντιμετωπίσει μια τόσο δύσκολη διαδικασία εξυγίανσης, όπως αυτή στην Ελλάδα, τότε αυτό συνδέεται με έντονες εσωπολιτικές αντιπαραθέσεις και κοινωνικές διενέξεις”.

Ο Γερμανός υπουργός χαιρέτισε ακόμα τη “σημαντική πρόοδο” που σημείωσε η Ευρωζώνη κατά τη διάρκεια του 2012, αναφερόμενος κυρίως στην πρόοδο που έχει συντελεστεί στην Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία, ενώ για το θέμα της διαδοχής του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στην ηγεσία του Eurogroup υποστήριξε την υποψηφιότητα του Ολλανδού ομολόγου του, Γέρουν Ντάισελμπλουμ. "Υπάρχουν πολλά επιχειρήματα που συνηγορούν υπέρ ενός υπουργού Οικονομικών μιας μικρής χώρας, ο οποίος μπορεί να συμβάλει στην σύγκλιση διαφορετικών απόψεων", εξήγησε, προσθέτοντας ότι ο Ολλανδός υπουργός “αρμόζει απολύτως” στη θέση αυτή.

Αναφορά έκανε και στην Deutsche Bank και τα σκάνδαλα με τα οποία βρίσκεται αντιμέτωπη, καλώντας τη διεύθυνση της τράπεζας να δώσει εξηγήσεις και σημειώνοντας: “Έχω πίστη κι εμπιστοσύνη σε εκείνους οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για αυτά τα πράγματα, ότι θα τα αντιμετωπίσουν με σοβαρότητα και θα δώσουν μια εξήγηση το ταχύτερο δυνατόν”.