Δύσκολο “βλέπει” το 2013 η Σουηδία

Η κυβέρνηση της Σουηδίας μείωσε δραστικά τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη το 2012 και το 2013, σημειώνοντας πως η οικονομική κρίση στην ευρωζώνη και η εξασθένιση της οικονομίας των ΗΠΑ πλήττουν τις επιχειρήσεις κι αυξάνουν την αβεβαιότητα για τα νοικοκυριά.

Ο υπουργός Οικονομικών Άντερς Μποργκ, η χώρα του οποίου είναι μία από τις λίγες στην Ευρώπη το αξιόχρεο των οποίων παραμένει στη βαθμίδα τριπλό A από τους οίκους αξιολόγησης, ανέφερε ότι η κεντροδεξιά κυβέρνηση ενδέχεται να εξετάσει το ενδεχόμενο να χαλαρώσει την δημοσιονομική της πολιτική ώστε η μεγαλύτερη σκανδιναβική οικονομία να αντεπεξέλθει στην κάμψη που αντιμετωπίζει.

"Γίνεται πιο σαφές ότι η κρίση στην Ευρώπη και οι εξελίξεις στις Ηνωμένες Πολιτείες πλήττουν τις θέσεις εργασίας και την ανάπτυξη στη Σουηδία. Μπορούμε να αναμένουμε ένα ισχνό 2013", ανέφερε ο Μποργκ σε ανακοίνωσή του.

Το σουηδικό υπουργείο Οικονομικών προέβλεψε ότι η οικονομία θα μεγεθυνθεί κατά 0,9% του ΑΕΠ φέτος και 1,1% το 2013, ποσοστά πολύ χαμηλότερα από τις προβλέψεις του Σεπτεμβρίου, όταν το ίδιο έβλεπε ανάπτυξη 1,6% το 2012 και 2,7% το 2013.

"Η κυβέρνηση παρακολουθεί τις εξελίξεις προσεκτικά και μελετά την ανάγκη για περαιτέρω μέτρα ώστε να ανασχεθεί ο αντίκτυπος της κρίσης στην αγορά εργασίας και να εξασφαλιστούν οι μακροπρόθεσμες προϋποθέσεις για την ανάπτυξη", πρόσθεσε ο Μποργκ.

Η κυβέρνηση προβλέπει ότι το έλλειμμα στον προϋπολογισμό θα ανέλθει στο 1,3%, θα είναι δηλαδή διπλάσιο από ό,τι αναμενόταν και το ποσοστό της ανεργίας θα ανέλθει στο 8,2% μάλλον, παρά στο 7,5%.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η ανεργία αναμένεται να αυξηθεί ακόμη περισσότερο στο 8,3% το 2014, πριν μειωθεί στο 7,4% το 2015, σύμφωνα με τις κυβερνητικές προτάσεις.