Ευρωπαίοι, αγορές και ΔΝΤ αγωνιούν για την τύχη της Κύπρου

Σε βασικό πρόβλημα για την ευρωζώνη εξελίσσεται η Κύπρος με τις εξελίξεις να είναι ραγδαίες και τις αποφάσεις να καθυστερούν λόγω των διαφωνιών των Ευρωπαίων με το ΔΝΤ για το κούρεμα του χρέους. Ο πρόεδρος Χριστόφιας τόνισε ότι δεν πρόκειται να δεχθεί κούρεμα του χρέους, ενώ οι Γερμανοί το αφήνουν ανοιχτό και το συζητούν.

Ο οίκος αξιολόγησης Standard and Poor's (S&P) υποβάθμισε σήμερα για τρίτη φορά από τον Αύγουστο την πιστοληπτική ικανότητα της Κύπρου μειώνοντάς την κατά δύο βαθμίδες, από το "B" στο "CCC+". Μάλιστα ο οίκος διατηρεί αρνητικές τις προοπτικές της χώρας.

Σύμφωνα με την S&P, η κατάσταση στη χώρα "επιδεινώθηκε περαιτέρω μετά την τελευταία υποβάθμιση τον Οκτώβριο" ενώ "η χρηματοπιστωτική πίεση εντάθηκε" και "η αβεβαιότητα παραμένει όσον αφορά τους όρους κάθε επίσημης υποστήριξης εν αναμονή των προεδρικών εκλογών που θα διεξαχθούν το Φεβρουάριο του 2013", επισημαίνεται στην ανακοίνωση του οίκου αξιολόγησης.

Βασικό πρόβλημα είναι αν θα γίνει διαγραφή του χρέους, κάτι που ζητάει το ΔΝΤ, αλλά δεν επιθυμούν οι Ευρωπαίοι. Το ενδεχόμενο διαγραφής δημοσίου χρέους της Κύπρου απέκλεισε σήμερα ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλόντ Γιούνκερ, λέγοντας ότι τούτο θα διακύβευε την αξιοπιστία της ευρωζώνης.

"Δεν είπαμε όλες οι ελληνόφωνες χώρες. Είπαμε η Ελλάδα. Αποτελεί τμήμα της αξιοπιστίας σου να παραμένεις με τις ενδείξεις που έχεις δώσει", είπε ο Γιούνκερ στη διάρκεια συνέντευξης στο γερμανικό ραδιόφωνο Deutschlandfunk.

"Αναμένω ότι ένα κούρεμα δεν θα είναι μέρος των εργαλείων που θα χρησιμοποιοιηθούν βάσει προτεραιότητας (στην Κύπρο). Από την πλευρά μου θέλω να αποκλείσω την πιθανότητα", πρόσθεσε ο Γιούνκερ.

Η Κύπρος απέρριψε χθες ως μη βάσιμες πληροφορίες περί απαίτησης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου σχετικά με τη διαγραφή μέρους του χρέους της ως προϋπόθεση συμμετοχής του στο πρόγραμμα διάσωσης της χώρας.

Μάλιστα ο υπουργός Οικονομικών Βάσος Σιαρλή δήλωσε σήμερα ότι δεν θα είχε νόημα μια απομείωση του Κυπριακού χρέους, επειδή κάτοχοι των Κυπριακών ομολόγων είναι σε μεγάλο βαθμό οι τράπεζες.

"Σε περίπτωση κουρέματος θα το πλήρωναν οι ντόπιες τράπεζες και το κράτος και επομένως δεν θα είχε νόημα τέτοια ενέργεια," δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών.

Εξ άλλου, επανέλαβε ότι ουδέποτε τέθηκε τέτοιο θέμα από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο, όπως ανέφερε, ουδέποτε θα σκεφτόταν κάτι τέτοιο λόγω των συνεπειών.