Σιαρλή: Κανένα θέμα για κούρεμα χρέους

Στα δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για απαίτηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για κούρεμα δημόσιου χρέους της Κύπρου ώστε να δεχθεί να συμμετάσχει στο πακέτο στήριξης της χώρας απάντησε ο υπουργός Οικονομικών, Βάσος Σιαρλή, τονίζοντας ότι τέτοιο θέμα δεν υπάρχει.

“Και στο παρελθόν έχουμε ακούσει παρόμοιους ισχυρισμούς. Και δεν νομίζω να είναι ορθό κάθε φορά που κάποιος προβάλλει τέτοιους ισχυρισμούς να εγείρουμε θέμα. Για μένα δεν υπάρχει καν θέμα προς συζήτηση”, δήλωσε ο Βάσσος Σιαρλή κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με αφορμή την ψήφιση του προϋπολογισμού.

Απαντώντας ακόμα σε ερώτηση σχετικά με το μέχρι πότε μπορεί το κυπριακό κράτος να καλύψει τις υποχρεώσεις του, μετά και τα δάνεια που συμφώνησε με ημικρατικούς οργανισμούς, ξεκαθάρισε: “Διαβεβαιώνω ότι υπάρχει η κατάλληλη ρευστότητα τους κράτους. Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι οι ρευστοτικές ανάγκες του κράτους είναι καλυμμένες και για το Δεκέμβριο και για τον Ιανουάριο και για τον Φεβρουάριο”.

Νωρίτερα, η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung υποστήριζε σε δημοσίευμά της ότι το ΔΝΤ αρνείται να συμμετάσχει σε ένα πακέτο στήριξης για την Κύπρο υπό τη μορφή που συζητείται μέχρι σήμερα. Το δημοσίευμα επικαλείται πηγή από τους διαπραγματευτικούς κύκλους, που ανέφερε ότι το ΔΝΤ ζητά κούρεμα τμήματος του χρέους της, ειδάλλως η χώρα δεν θα μπορέσει να αντέξει το βάρος των τόκων και μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος μεταρρυθμίσεων.