Spiegel: H Deutsche Bank στο βούρκο των σκανδάλων

Στα σκάνδαλα στα οποία εμπλέκεται η γερμανική τράπεζα Deutsche Bank αναφέρεται σε εκτενές δημοσίευμα το περιοδικό Spiegel, κάνοντας λόγο για “βούρκο σκανδάλων” στον οποίο είναι βουτηγμένη η τράπεζα που κάποτε ήταν “η πιο υπερήφανη τράπεζα της Γερμανίας”, όπως τονίζεται στο άρθρο.

Αφορμή για αυτό το δημοσίευμα αποτέλεσε η σύλληψη πέντε διευθυντών της Deutsche Bank για παράνομες συναλλαγές δικαιωμάτων εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου. Η εισαγγελική έρευνα έχει εντοπίσει φοροδιαφυγή που πιθανόν να ανέρχεται σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.

“Πριν από χρόνια το σλόγκαν της τράπεζας ήταν ''τα πάντα ξεκινούν με την εμπιστοσύνη''. Αν αυτό ισχύει, τώρα θα πρέπει να παραδεχθεί ότι οι τελευταίες υποθέσεις που ήρθαν στο φως σηματοδοτούν την αρχή του τέλους αυτής της εμπιστοσύνης”, σημειώνει το άρθρο.

Εξάλλου, αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η Deutsche Bank κατηγορείται για υιοθέτηση παράνομων πρακτικών. Την περασμένη μόλις εβδομάδα δικαστήριο του Μονάχου επιδίκασε αποζημίωση στον μεγιστάνα του Τύπου, Λέο Κιρχ, η οποία αναμένεται να ανέλθει στο ένα δισ. ευρώ.

Ακόμα, η Deutsche Bank βρίσκεται το τελευταίο διάστημα στο στόχαστρο των ομοσπονδιακών Αρχών των ΗΠΑ, αλλά και της Γερμανίας, για πιθανή εμπλοκή της στη χειραγώγηση του διατραπεζικού επιτοκίου Libor και πιθανότατα του αντίστοιχου επιτοκίου για το διατραπεζικό δανεισμό σε ευρώ (Euribor).

Μία άλλη υπόθεση που δημοσιοποιήθηκε στις αρχές του μήνα κάνει λόγο για “ψευδή αναφορά οικονομικών στοιχείων 12 δισ. δολαρίων”, σύμφωνα με τρεις πρώην χρηματιστές της τράπεζας. Τα τρία πρώην στελέχη έχουν προσφύγει από το 2011 στην εποπτική Αρχή των αμερικανικών χρηματιστηρίων (SEC), κατηγορώντας τη γερμανική τράπεζα ότι απέκρυψε τις ζημιές που κατέγραψε από την έκθεση στην αγορά παραγώγων προϊόντων το 2008, ώστε να αποφύγει την επαχθή διάσωση από την κυβέρνηση.

“Αν η Deutsche Bank δεν είχε μαγειρέψει τα βιβλία της, μπορεί να είχε βρεθεί στην ίδια θέση με τη Lehman Brothers”, σχολιάζουν μάλιστα οι καταγγέλλοντες.