Προειδοποιήσεις Ρεν προς τη Φινλανδία

Ο ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για οικονομικά θέματα Όλι Ρεν προειδοποίησε την Φινλανδία κατά της αύξησης του δημόσιου χρέους της, το οποίο σύμφωνα με τις προβλέψεις της κυβέρνησής της αναμένεται να φτάσει το 54,9% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της το 2013.

"Το χρέος της Φινλανδίας πρόκειται να φθάσει σε σχεδόν 55% την επόμενη χρονιά και (. . .) τα πέντε επόμενα χρόνια, στην διάρκεια της θητείας της επόμενης κυβέρνησης, θα ανέλθει περί το 60%", είπε ο Ρεν στην δημόσια ραδιοφωνία yle.

"Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αυτό είναι το επίπεδο στο οποίο τίθενται σε εφαρμογή μέτρα για την τιθάσευση ενός υπερβολικού χρέους και των δημοσιονομικών ελλειμμάτων", προειδοποίησε ο Φινλανδός επίτροπος.

Το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης της ΕΕ προβλέπει την διατήρηση του χρέους των κρατών-μελών κάτω από το 60% του ΑΕΠ τους. Η Φινλανδία είναι μια από τις λίγες χώρες-μέλη της ευρωζώνης που εκπληρώνει αυτό το κριτήριο, μαζί με την Εσθονία, το Λουξεμβούργο, τη Σλοβακία και την Σλοβενία.

Για τον Ρεν, "θα ήταν καλύτερα να αναληφθεί δράση βάσει της αρχής των συνεχιζόμενων προληπτικών μεταρρυθμίσεων και της λήψης έγκαιρων αποφάσεων, παρά (τέτοιες αποφάσεις να ληφθούν) με την πλάτη στον τοίχο".

Ο επίτροπος απηύθυνε έκκληση να αποφευχθεί ένα σενάριο βάσει του οποίου η κυβέρνηση θα αναγκαζόταν να προχωρήσει σε περικοπές δαπανών για να συμμορφώνεται προς τα ευρωπαϊκά κριτήρια από την μια και ταυτόχρονα σε μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας της.

Η Φινλανδία, η τελευταία χώρα της ευρωζώνης που διατηρεί την αξιολόγηση AAA με "σταθερή" προοπτική και από τους τρεις μεγάλους οίκους αξιολόγησης, προβλέπει την επαναφορά του ελλείμματός της στο 1,2% του ΑΕΠ της το 2013, από το 1,7% το 2012. Όμως το δημόσιο χρέος θα ανέλθει στο 54,9% το 2013 από 53% το 2012.