Αργότερα οι αυστηροί κανόνες για τις τράπεζες στην Ευρώπη

Η Ευρώπη αποτυγχάνει οριστικά να υλοποιήσει τον στόχο να εφαρμόσει άμεσα τους αυστηρότερους κανόνες για αυξημένο λόγο ιδίων τραπεζικών κεφαλαίων από την πρωτοχρονιά, οπότε είχε συναινετικά καθοριστεί η χρονική προθεσμία για αυτό, δεδομένου ότι σήμερα αναβλήθηκαν οι συνομιλίες που είχαν προγραμματιστεί με σκοπό να συμφωνηθούν όλοι οι κανόνες για την υλοποίηση αυτού του στόχου.

Στα τέλη του 2010 οι ηγέτες της διεθνούς κοινότητας ενέκριναν το θεσμικό πλαίσιο Βασιλεία ΙΙΙ, εξουσιοδοτώντας τα μέλη του G20 (12 αναπτυσσόμενα κράτη, 8 ανεπτυγμένα) στο τέλος μιας διετίας να είναι όλα έτοιμα για να τεθεί αυτό σε εφαρμογή.

Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων τα 27 μέλη της ΕΕ μαζί με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τη εβδομάδα που πέρασε σημείωσαν πρόοδο συμπίπτοντας στην τελική μορφή που θα έχει το εφαρμοστικό νομοσχέδιο για τη Βασιλεία ΙΙΙ, τη θεσμική κανονιστικού χαρακτήρα απάντηση για τις τράπεζες που χρήζουν ανακεφαλαιοποίησης αφότου διασώθηκαν --με χρήματα των φορολογούμενων-- κατά τη διάρκεια της διεθνούς κρίσης στον χρηματοπιστωτικό τομέα (2007-2009).

Στην ενιαία εσωτερική αγορά έχουν επισωρευτεί σχεδόν τα μισά από τα παγκόσμια τραπεζικά κεφάλαια και όλα έδειχναν ότι σήμερα θα οριστικοποιείτο στο επίπεδο της ΕΕ η συμφωνία για την ενίσχυσή τους μελλοντικώς, ωστόσο αναγγέλθηκε η αναβολή της προγραμματισμένης συνάντησης.

Η Σάρον Μπάουλς δήλωσε στην επιτροπή οικονομικών υποθέσεων του κοινοβουλίου, του οποίου προΐσταται ότι θα πρέπει να υπάρξει μια ευρύτερη διαβούλευση με τους νομοθέτες πάνω στα προταθέντα την προηγούμενη βδομάδα. "Βεβαιώνω, ότι δεν θα γίνουν σήμερα διαπραγματεύσεις".