Κύπρος: Δάνειο 100 εκατ. ευρώ στην κυβέρνηση από Ταμείο Συντάξεων

Την παραχώρηση δανείου ύψους 100 εκατ. ευρώ “υπό όρους” στην κυπριακή κυβέρνηση αποφάσισε σήμερα η Διαχειριστική Επιτροπή του Ταμείου Συντάξεων της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΑΗΚ), μπροστά στον κίνδυνο να κηρύξει η χώρα στάση πληρωμών.

Η Διαχειριστική Επιτροπή συνήλθε σε πολύωρη συνεδρία από νωρίς το απόγευμα, ύστερα από τη δραματική προειδοποίηση του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Οικονομικών Χρίστου Πατσαλίδη ότι η μη παραχώρηση των δανείων από ημικρατικούς οργανισμούς που είχε ζητήσει η κυβέρνηση θα οδηγούσε σε δύο με τρεις ημέρες σε επιλεκτική στάση πληρωμών.

Λίγες ώρες αργότερα, ο Πρόεδρος της Διαχειριστικής Επιτροπής, Γιώργος Πιστέντης, δήλωσε ότι “η διαχειριστική επιτροπή του Ταμείου Συντάξεων των εργαζομένων και συνταξιούχων της ΑΗΚ και το ΔΣ του Οργανισμού, με υψηλό αίσθημα ευθύνης έναντι του Ταμείου του Οργανισμού αλλά και του κράτους, μετά από πολύωρες συνεδρίες αποφάσισαν ομόφωνα όπως ανταποκριθούν θετικά στο αίτημα του κράτους για επένδυση σε κρατικό γραμμάτιο υπό κάποιους όρους”.

Ο κ. Πιστέντης δεν ανέφερε τους όρους, αλλά πληροφορίες που μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων αναφέρουν ότι πρόκειται για πρόσθετες διασφαλίσεις ότι η κυβέρνηση θα επιστρέψει τα χρήματα στο Ταμείο Συντάξεων όπως είχε δεσμευθεί μέσα σε τρεις μήνες. Σύμφωνα με τον κ. Πιστέντη, οι όροι έχουν καταρχήν γίνει αποδεκτοί από κυβερνητικής πλευράς και έχει ήδη αποσταλεί η απόφαση στο υπουργείο Οικονομικών, από το οποίο αναμένεται αύριο “γραπτή θετική ανταπόκριση”.

Η απόφαση της ΑΗΚ ανοίγει το δρόμο για ενεργοποίηση της απόφασης της Αρχής Τηλεπικοινωνιών για εκταμίευση ισόποσου δανείου προς την κυβέρνηση, την οποία είχε εξαρτήσει από τη συμμετοχή και άλλων ημικρατικών οργανισμών στη δανειοδότηση της κυβέρνησης.