Tουρκία: Μην επενδύετε στην Κύπρο

Να μην επενδύουν στις κυπριακές τράπεζες κάλεσε τους ξένους επενδυτές, ο Τούρκος υπουργός για θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης, Εγκεμέν Μπαγίς.

“Οι επενδυτές που δανείζουν χρήματα σε ελληνοκυπριακές τράπεζες θα πρέπει να σκεφτούν προσεκτικά. Αυτή η κρίση θα μπορούσε να τους επηρεάσει πάρα πολύ. Είναι καλύτερα γι' αυτούς να επενδύσουν σε τουρκικές τράπεζες” ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μπαγίς σε συνέντευξή του στο πρακτορείο ειδήσεων Ανατόλια.

Ο Τούρκος υπουργός πρόσθεσε ότι η οικονομική κρίση που έπληξε την Κύπρο δεν ήταν έκπληξη για τον ίδιο, ενώ ισχυρίστηκε ότι “αν το Σχέδιο Ανάν είχε γίνει δεκτό το 2004, το ελληνικό τμήμα της Κύπρου δεν θα αντιμετώπιζε σήμερα οικονομική κρίση, επειδή θα υπήρχαν επενδύσεις, έσοδα από τον τουρισμό και μια θετική ατμόσφαιρα”.

Ο Μπαγίς πρόκειται να επισκεφθεί την Ιρλανδία την επόμενη εβδομάδα, όπου θα έχει συνομιλίες με υπηρεσιακούς παράγοντες σχετικά με το άνοιγμα των ενταξιακών κεφαλαίων της Τουρκίας στην ΕΕ μετά από δυο χρόνια παγώματος της σχετικής διαδικασίας.

Ο τούρκος υπουργός δήλωσε ότι ιρλανδοί αξιωματούχοι έχουν ήδη εκφράσει την αισιοδοξία τους για το άνοιγμα τουλάχιστον ενός κεφαλαίου κατά τη διάρκεια της προεδρίας τους αφότου η Άγκυρα πάγωσε τις διπλωματικές σχέσεις της με την ΕΕ, μετά και την προεδρία της Κύπρου στην Ένωση. Ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται επίσης να αναλάβει μια σειρά από εντατικές διπλωματικές πρωτοβουλίες για τη διασφάλιση της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας στην ΕΕ που περιλαμβάνουν συναντήσεις με τους ηγέτες – κλειδιά στην Ευρωπαϊκή Ένωση.