Παγκόσμια Τράπεζα: Η φοροαποφυγή απειλεί τον αγώνα κατά της φτώχειας

Την ανησυχία του για τις αποκαλύψεις των Panapa Papers εξέφρασε ο Τζιμ Γιονγκ Κιμ

Οι πρακτικές φοροαποφυγής που αποκαλύφθηκαν από τη διαρροή των λεγόμενων Panama Papers μπορεί να έχουν "τεράστια αρνητική επίπτωση" στον αγώνα για την καταπολέμηση της φτώχειας σε όλον τον κόσμο, υποστήριξε σήμερα ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας.

"Όταν παρακάμπτονται οι φόροι, όταν τα περιουσιακά στοιχεία κατατίθενται σε φορολογικούς παραδείσους, όλα αυτά μπορεί να έχουν τεράστιες αρνητικές επιπτώσεις στην αποστολή μας, στο να βάλουμε τέλος στη φτώχεια", είπε ο Τζιμ Γιονγκ Κιμ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Ουάσινγκτον, με την ευκαιρία της εαρινής συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Ο Κιμ είπε επίσης ότι "ανησυχεί" βαθιά για το σκάνδαλο των Εγγράφων του Παναμά που αποκάλυψε ένα τεράστιο δίκτυο φοροδιαφυγής μέσω εταιρειών που είχαν ιδρυθεί σε φορολογικούς παραδείσους. "Πρόκειται για ένα ζήτημα εμπιστοσύνης", τόνισε.

Ο Κιμ προειδοποίησε τις εταιρείες και τα μεμονωμένα πρόσωπα που εμπλέκονται σε τέτοιες υποθέσεις: "Να προσέχετε πολύ (...) η διαφάνεια δεν θα υποχωρήσει, απλώς ο κόσμος θα γίνεται ολοένα και πιο διαφανής", κατέληξε.