Γιούνκερ: Πιο σοβαρό το πρόβλημα της Κύπρου από της Ελλάδας

Πιο σοβαρό πρόβλημα θεωρεί για την Ευρωζώνη την Κύπρο, παρά την Ελλάδα, ο πρόεδρος του Eurogroup, όπως δήλωσε σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες, ζητώντας μάλιστα να μην υποτιμηθεί το ζήτημα της Κύπρου.

“Η προτεραιότητά μου βραχυπρόθεσμα για το 2013 είναι η Κύπρος”, τόνισε ο Γιούνκερ, προσθέτοντας: “Είναι ένα πρόβλημα, που δεν πρέπει κανείς να υποτιμήσει, καθώς είναι πιο σοβαρό από αυτό της Ελλάδας, και αυτό δε λαμβάνεται υπ'όψιν από τις αγορές και το διεθνή Τύπο”.

Σε παλαιότερη συνέντευξή του, ο Γιούνκερ είχε προειδοποιήσει για το μέγεθος του προβλήματος. “Το χρέος της Κύπρου είναι εξαιρετικά υψηλό και τα χρήματα, που χρειάζεται, φτάνουν ουσιαστικά στο 100% του ΑΕΠ της", είχε δηλώσει.

Η προκαταρκτική έκθεση της Pimco για την ανακεφαλαιοποίηση των κυπριακών τραπεζών υπολογίζει το κόστος της στα 9,3 δισ. ευρώ, ενώ το συνολικό πακέτο βοήθειας προς την Κύπρο υπολογίζεται στα 16,8 δισ. ευρώ, όταν το ΑΕΠ της κυπριακής οικονομίας φτάνει τα 17,9 δισ. ευρώ !

Εξάλλου, η κυπριακή αστυνομία θα επιβάλει από την ερχόμενη εβδομάδα απαγόρευση εξόδου από την Κύπρο σε όσους οφείλουν οποιοδήποτε ποσό στο Δημόσιο.