Η Αργεντινή επιστρέφει στις αγορές

Το αξιόχρεο των ομολόγων της Αργεντινής είναι σήμερα χαμηλό, λόγω του ιστορικού χρεοκοπιών της χώρας

Την επιστροφή της στις διεθνείς κεφαλαιαγορές ετοιμάζει η Αργεντινή, με μία ομολογιακή έκδοση ύψους 12,5 δις δολαρίων, για πρώτη φορά μετά τη χρεοκοπία της το 2001, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Wall Street Journal. Αξιωματούχοι της χώρας, με επικεφαλής τον υπουργό Οικονομικών Luis Caputo αναμένεται να έχουν συναντήσεις την επόμενη εβδομάδα με επενδυτές στη Νέα Υόρκη, την Ουάσιγκτον και το Λος 'Αντζελες, στις οποίες θα παρουσιάσουν την έκδοση των ομολόγων στις ΗΠΑ και τη Βρετανία, σύμφωνα με επιστολή που είναι σε γνώση της εφημερίδας. Η επιστολή εστάλη σε πιθανούς επενδυτές από τη Deutsche Bank, που είναι η μία από τις τέσσερις επικεφαλής αναδόχους της έκδοσης.

Η κυβέρνηση της Αργεντινής σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει τα έσοδα από την έκδοση για να αποπληρώσει τους κατόχους ομολόγων της χώρας, που είχαν αρνηθεί να συμμετάσχουν στην αναδιάρθρωσή τους, μετά τη διευθέτηση, νωρίτερα φέτος, της μακράς νομικής διαμάχης που είχε μαζί τους. Η Morgan Stanley εκτιμά ότι η Αργεντινή θα χρειασθεί να αντλήσει 20 δις δολάρια με εξωτερικό δανεισμό το 2016, περισσότερο από κάθε άλλη αναδυόμενη οικονομία, εγείροντας ανησυχίες στην Wall Street ότι η νοτιοαμερικανική χώρα θα δυσκολευθεί να βρει αγοραστές με τις προτεινόμενες αποδόσεις.

Η μεγαλύτερη πρόκληση για την Αργεντινή θα είναι να προσελκύσει ενδιαφέρον πέραν των παραδοσιακών επενδυτών σε αναδυόμενες αγορές, δήλωσαν αναλυτές. Ένα ποσό περίπου 5 δις δολαρίων της νέας ομολογιακής έκδοσης αναμένεται να αγορασθεί από επενδυτές που καθορίζουν τη στρατηγική τους βάσει κάποιων δεικτών. Η εξεύρεση επαρκών αγοραστών πιθανόν να μην είναι εύκολη, δήλωσε ο Siobham Morden, επικεφαλής στρατηγικής για ομόλογα της Λατινικής Αμερικής στη χρηματοπιστωτική εταιρεία Nomura.

Το αξιόχρεο των ομολόγων της Αργεντινής είναι σήμερα χαμηλό, λόγω του ιστορικού χρεοκοπιών της χώρας, αν και οι αναλυτές αναμένουν ότι αυτό θα αυξηθεί. Οι επενδυτές δεν δέχθηκαν την απόδοση 7,5% που έχει προσφέρει έως τώρα η Αργεντινή στην έκδοση 10ετών ομολόγων. Η απόδοση που έχει προσφέρει το Μπουένος 'Αιρες είναι αντίστοιχη με αυτή της έκδοσης της εταιρείας Petróleos Mexicanos τον Ιανουάριο, που είχε επενδυτική διαβάθμιση και αντιστοιχούσε στο 50% εκείνης της Αργεντινής. «Η μόνη μου ανησυχία είναι η τιμή. Θεωρούμε ότι το 7,5% δεν είναι αρκετή απόδοση για κάποιον που έρχεται στην αγορά με μία έκδοση που φαίνεται ότι θα μπορούσε να είναι η μεγαλύτερη από ένα κράτος ιστορικά», δήλωσε η Bianca Taylor, αναλύτρια που καλύπτει τη Λατινική Αμερική για τη Loomis Sayles & C.

Οι τιμές των ομολόγων αναφοράς της Αργεντινής, που λήγουν το 2033, αυξήθηκαν 3,6% το 2016 στα 119,75 σεντς, σύμφωνα με στοιχεία του BondTicker. Η χώρα, όμως, πασχίζει να μειώσει τις δαπάνες της για να καλύψει ένα μεγάλο δημοσιονομικό έλλειμμα που έχει. Η οικονομία της αναμένεται να συρρικνωθεί φέτος και ο πληθωρισμός μπορεί να αυξηθεί πάνω από 35%.

Ο Πρόεδρος Μαουρίτσιο Μάκρι κατέληξε σε συμφωνία τον Φεβρουάριο με μία ομάδα αμερικανικών κερδοσκοπικών κεφαλαίων (hedge funds), με επικεφαλής το Elliott Management, που είχαν αρνηθεί να συμμετάσχουν στην αναδιάρθρωση του χρέους της, ανοίγοντας τον δρόμο για την επιστροφή της χώρας του στις διεθνείς αγορές ομολόγων. Με βάση τη συμφωνία αυτή, η Αργεντινή έχει δηλώσει ότι θα πληρώσει στους πιστωτές της το ποσό των 4,65 δις δολαρίων στις 14 Απριλίου, αλλά ορισμένοι αξιωματούχοι της χώρας υπονόησαν αυτή την εβδομάδα ότι μπορεί να μην ισχύσει αυτή η προθεσμία, κάτι που ορισμένοι αναλυτές σημείωσαν ότι μπορεί να καθυστερήσει τα σχέδια για την ομολογιακή έκδοση.

Παρακαλούμε περιμένετε ...