Ντράγκι: Οι χώρες με υψηλό χρέος έχουν χάσει ήδη την κυριαρχία τους

Με ιδιαίτερα ευθύ τρόπο απάντησε κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στους Financial Times, με αφορμή την ανάδειξή του σε Πρόσωπο της Χρονιάς, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, ερωτηθείς σχετικά με τις συνέπειες της πολιτικής λιτότητας στις υπερχρεωμένες ευρωπαϊκές χώρες.

“Οι χώρες με υψηλό χρέος και έλλειμμα θα πρέπει να κατανοήσουν ότι έχουν από καιρό χάσει την κυριαρχία τους επί της οικονομικής τους πολιτικής σε έναν παγκοσμιοποιημένο κόσμο”, σχολίασε ο Μάριο Ντράγκι.

Πρόσθεσε ακόμα: “Έχουμε πλήρη επίγνωση της οικονομικής κατάστασης σε αρκετές χώρες, όχι μόνο στην Ισπανία και την Ελλάδα, που είναι πολύ σοβαρή, και δεν υποτιμάμε καθόλου τη δυσκολία της κατάστασης”, ενώ υπογράμμισε ότι “αν τα παρατούσαμε τώρα, όπως προτείνουν μερικοί, αυτό θα σήμαινε ότι θα πήγαιναν χαμένες οι μεγάλες θυσίες που έγιναν από τους Ευρωπαίους πολίτες”.

Στην εκτενή συνέντευξή του στους Financial Times, ο Μάριο Ντράγκι εμφανίζεται αποφασισμένος να σώσει το ευρώ πάση θυσία, δηλώνοντας: “Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι έτοιμη να κάνει ό,τι χρειαστεί για να διατηρήσει το ευρώ. Και πιστέψτε με, θα είναι αρκετό”.

Εκφράζει ακόμα την εκτίμησή του ότι το 2012 θα μείνει στη μνήμη σαν το έτος κατά το οποίο επανήλθε το μακροπρόθεσμο όραμα του ευρώ και της Ευρωζώνης.