Μέρκελ: Η πολιτική λιτότητας αποδίδει

Θετικά σημάδια βλέπει σε Ελλάδα, Ισπανία, Πορτογαλία και Ιρλανδία η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ και δηλώνει πεπεισμένη ότι η Ευρώπη θα βγει από την κρίση πιο δυνατή.

Η καγκελάριος τόνισε ότι η πολιτική λιτότητας στην Ευρωζώνη μπορεί να μην είναι δημοφιλής, αλλά αποδίδει καρπούς. “"Η προσπάθεια δεν έγινε για το τίποτα", σημείωσε σήμερα, και πρόσθεσε: "Αρχίζουμε να βλέπουμε επιτυχίες".

Η Μέρκελ επιδοκίμασε την Ελλάδα, την Ισπανία, την Ιταλία και την Ιρλανδία για τις αυστηρές περικοπές και τις μεταρρυθμίσεις που έχουν εφαρμόσει και υπογράμμισε: “Είμαι πεπεισμένη ότι η Ευρώπη θα καταφέρει να βγει από αυτήν την κρίση πιο δυνατή απ' ό,τι ήταν όταν εισήλθε σε αυτήν".

Σχετικά με την απόφαση για τη δημιουργία ενός μηχανισμού εποπτείας των τραπεζών της Ευρωζώνης, ξεκαθάρισε ότι διασφαλίστηκαν τα βασικά αιτήματα της γερμανικής πλευράς και επεσήμανε ότι “θα έχουμε έναν σαφή διαχωρισμό μεταξύ των ευθυνών για την νομισματική πολιτική και για την τραπεζική επίβλεψη”.

Ο μηχανισμός εποπτείας των τραπεζών, ο οποίος θα λειτουργεί υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), θα επιβλέπει άμεσα μόνον τις τράπεζες με στοιχεία ενεργητικού άνω των 30 δισ. ευρώ ή που αντιπροσωπεύουν τουλάχιστον το 20% του ΑΕΠ της χώρας τους.