Γαλλία και Μεξικό ψηφίζουν Λαγκάρντ για μια δεύτερη θητεία στο ΔΝΤ

Η Γαλλία στηρίζει την υποψηφιότητα της Κριστίν Λαγκάρντ για μια δεύτερη θητεία στη θέση της Γενικής Διευθύντριας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς, στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός.

Όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους για το θέμα, ο Βαλς απάντησε ότι ο υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν θα διευκρινίσει σύντομα τη θέση της Γαλλίας για το θέμα αυτό. "Το μόνο που μπορώ να σας πω σήμερα είναι ότι οι γαλλικές αρχές στηρίζουν και εμπιστεύονται την Κριστίν Λαγκάρντ", πρόσθεσε.

Πηγές του περιβάλλοντός του επιβεβαίωσαν κατόπιν στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ο Βαλς αναφερόταν στη στήριξη της Γαλλίας "για μια δεύτερη θητεία" της Λαγκάρντ στο ΔΝΤ.

Κυβερνητικές πηγές του Μεξικού εξάλλου είπαν στο πρακτορείο Ρόιτερς ότι η χώρα δεν θα προτείνει τον Αγκουστίν Κάρστενς, τον κεντρικό τραπεζίτη του Μεξικού, για τη θέση και ελπίζει ότι η Λαγκάρντ θα εκλεγεί και πάλι για άλλη μια πενταετία. "Το Μεξικό αναγνωρίζει τις ηγετικές ικανότητες και το ταλέντο (της Λαγκάρντ) και στηρίζουμε έναν σημαντικό σύμμαχο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων του Μεξικού", είπε η πηγή αυτή. Ο Μεξικανός υπουργός Οικονομικών Λούις Βιντεγκαράι συναντήθηκε με την Λαγκάρντ στο Νταβός και της εξέφρασε την υποστήριξή του, πρόσθεσε.

Η Κριστίν Λαγκάρντ ανέλαβε γενική διευθύντρια του ΔΝΤ τον Ιούλιο του 2011 και έχει κατ' επανάληψη δηλώσει ότι είναι "ανοιχτή" στην ιδέα να διεκδικήσει την επανεκλογή της.

Η πρώτη πενταετής θητεία της Λαγκάρντ ως διευθύνων σύμβουλος λήγει στις 5 Ιουλίου, και το μέλος της εκτελεστικής επιτροπής του ΔΝΤ Αλεξέι Μόζιν δήλωσε πως το διοικητικό συμβούλιο αναμένεται να ολοκληρώσει τη διαδικασία επιλογής έως τις αρχές Μαρτίου.

Διαβάστε ακόμα: Το ΔΝΤ ψάχνει νέο επικεφαλής ενώ η Λαγκάρντ... αυτοπροτείνεται 

Προς το παρόν, δεν έχουν υπάρξει άλλες υποψηφιότητες για την ανώτατη θέση του ΔΝΤ.Σύμφωνα με το χθεσινό φύλλο της γαλλικής σατιρικής εφημερίδας Canard Enchaîne, το Παρίσι εξέταζε το ενδεχόμενο να προωθήσει την υποψηφιότητα του Γαλλοϊβοριανού Τιτζάν Τιάμ, του διευθυντή της τράπεζας Credit Suisse, ώστε να παρακάμψει τις δικαστικές εκκρεμότητες της Λαγκάρντ, που έχει κατηγορηθεί για "αμέλεια" στην υπόθεση του επιχειρηματία Μπερνάρ Ταπί. Ο Τιάμ ωστόσο, μιλώντας στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNBC, διαβεβαίωσε ότι είναι "επικεντρωμένος" στη δουλειά του στην τράπεζα.