ΡΙΚ: Οι διαφωνίες κυβέρνησης-Τρόικας καθυστερούν το πόρισμα της Pimco

Οι διαφωνίες την κυβέρνησης με την Τρόικα βρίσκονται πίσω από την καθυστέρηση της ανακοίνωσης του ποσού που θα χρειαστεί για την ανακεφαλαιοποίηση των κυπριακών τραπεζών, όπως μετέδωσε το ΡΙΚ.

Το κυπριακό κανάλι, επικαλούμενο πηγές που έχουν γνώση την κατάστασης, αναφέρει ότι οι τεχνοκράτες της τρόικας επιμένουν στο χειρότερο από δύο σενάρια που ετοίμασε η εταιρεία Pimco κατά τον έλεγχο των δανειακών φακέλων των τραπεζών, ένα σενάριο σύμφωνα με το οποίο θα χρειαστούν 13,2 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ποσό που θα εκτοξεύσει το κυπριακό χρέος σε μη διαχειρίσιμο επίπεδο.

Αντίθετα, από την πλευρά της κυβέρνησης προκρίνεται το σενάριο σύμφωνα με το οποίο θα χρειαστούν 7-8 δισ. ευρώ, και γίνεται προσπάθεια να επιτευχθεί συμφωνία ώστε το συνολικό ποσό της ανακεφαλαιοποίησης να φτάσει στα 9 δισ. ευρώ, ποσό που δε θα επηρεάσει τη βιωσιμότητα του χρέους.

Ωστόσο, το ρεπορτάζ του ΡΙΚ σημειώνει ότι δε φαίνεται να υπάρχει στον ορίζοντα προοπτική εξεύρεσης λύσης, και αυτός είναι ο λόγος που ακόμα δεν έχει γίνει καμία ανακοίνωση. Πλέον, η κυπριακή κυβέρνηση ελπίζει σε μία πολιτική απόφαση στο Eurogroup της Πέμπτης, όπου θα ζητήσει αποδοχή σε υπουργικό επίπεδο του πιο ευνοϊκού σεναρίου, ή έστω μία ενδιάμεση λύση.