Ύφεση στην Ολλανδία, στασιμότητα στο Βέλγιο το 2013

Αρνητικές είναι οι προβλέψεις των κεντρικών τραπεζών της Ολλανδίας και του Βελγίου για την ανάπτυξη το 2013, καθώς αμφότερες οι τράπεζες αναθεώρησαν συντριπτικά προς τα κάτω τις προβλέψεις τους για το επόμενο έτος.

Η Κεντρική Τράπεζα του Βελγίου στις προηγούμενες εκτιμήσεις της έβλεπε ανάπτυξη 1,4% για το 2013, όμως η αναθεωρημένη πρόβλεψή της κάνει λόγο για μηδενική ανάπτυξη, καθώς οι ανακοινώσεις για το κλείσιμο εργοστασίων πλήττουν την πίστη των επιχειρήσεων και το επενδυτικό κλίμα.

"Από την αρχή του Οκτωβρίου ως την αρχή του Νοεμβρίου υπήρξαν ορισμένες ειδήσεις για κλείσιμο επιχειρήσεων, που είχαν συνέπειες στην εμπιστοσύνη", δήλωσε ο επικεφαλής της βελγικής Κεντρικής Τράπεζας, Λικ Κουν.

Σημειώνεται ότι στον κρατικό προϋπολογισμό για το 2013 προβλέπεται ανάπτυξη 0,7%.

Ακόμα χειρότερη είναι η κατάσταση στην Ολλανδία, όπου η Κεντρική Τράπεζα εκτιμά ότι το 2013 θα παρατηρηθεί ύφεση 0,6%, μόλις έξι μήνες μετά από την τελευταία της εκτίμηση, που έκανε λόγο για ανάπτυξη 0,6%.

Η Ολλανδία είναι μία από τις λίγες χώρες που διατηρούν ακόμα την αξιολόγηση ΑΑΑ από τους οίκους αξιολόγησης, και οι προβλέψεις αυτές δημιουργούν ανησυχίες για επικείμενη υποβάθμισή της.