Επιδεινώνεται η ύφεση στην Πορτογαλία

Όλο και πιο βαθιά βυθίζεται στην ύφεση η πορτογαλική οικονομία, καθώς τα στοιχεία του πορτογαλικού ινστιτούτου στατιστικής που ανακοινώθηκαν σήμερα δείχνουν ότι το ΑΕΠ της Πορτογαλίας υποχώρησε κατά 0,9% στο τρίτο τρίμηνο του 2012 σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του ίδιου έτους, και κατά 3,5% σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του 2011.

Η εξέλιξη αυτή αποδίδεται από τους αναλυτές στην επιβράδυνση των εξαγωγών και την ασθενέστερη μείωση των εισαγωγών και υπηρεσιών που παρατηρήθηκε στο δεύτερο τρίμηνο του 2012.

“Προκειμένου να έχει επιτυχία το αρχικό σχέδιο για τον προϋπολογισμό, θα ήταν αναγκαίο να έχει σταθεροποιηθεί η πτωτική πορεία της οικονομίας. Οι σημερινοί αριθμοί επιβεβαιώνουν αυτό που όλοι έχουν ομολογήσει: η σταθεροποίηση δεν επιτυγχάνεται», σχολίασε ο Φιλίπε Γκαρσία, επικεφαλής της εταιρείας συμβούλων Informação de Mercados Financeiros.

Η χώρα καλείται να κλείσει το έλλειμμά της για το 2012 στο 5% και για το 2013 στο 4,5%, όμως η ύφεση που ολοένα επιδεινώνεται αποτελεί αποτρεπτικό παράγοντα για την επίτευξη αυτών των στόχων.