Πέφτει η δημοτικότητα Μέρκελ και Σόιμπλε

Αν και οι Χριστιανοδημοκράτες διατηρούν το ισχυρό προβάδισμά τους στον δρόμο προς τις κάλπες της ερχόμενης χρονιάς στη Γερμανία, η υπόθεση της Ελλάδας φαίνεται ότι έχει βλάψει τη δημοτικότητα της καγκελάριου Μέρκελ, όπως έδειξε δημοσκόπηση που διενεργήθηκε για λογαριασμό του κρατικού τηλεοπτικού δικτύου ARD.

Επίσης καταγράφει ένα ηχηρό “ναι” στην προωθούμενη από τα ομόσπονδα κρατίδια διαδικασία με σκοπό να τεθεί εκτός νόμου το ακροδεξιό κόμμα NPD.

Συγκεκριμένα, η δημοσκόπηση δίνει ποσοστό 39% στους Χριστιανοδημοκράτες (CDU), με τους Σοσιαλδημοκράτες να ακολουθούν με 30%. Οι Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP) παραμένουν κάτω από το όριο εισόδου στην Βουλή (5%) με ποσοστό 4%, ενώ οι Πράσινοι είναι σταθεροί στο 14%. Η Αριστερά κερδίζει μια μονάδα και φθάνει το 7%, ενώ οι Πειρατές χάνουν μια μονάδα και περιορίζονται στο 3%.

Οι ερωτώμενοι τοποθετούνται ακόμη συντριπτικά υπέρ της απαγόρευσης του ακροδεξιού κόμματος NPD με 73%, ενώ “όχι” στην απαγόρευση απαντά το 22%.

Στην ίδια δημοσκόπηση τίθεται ακόμη το ερώτημα “πόσο ικανοποιημένοι είστε από την δουλειά των πολιτικών;”. Τόσο η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ όσο και ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε παραμένουν στην πρώτη θέση με ποσοστό 60%, χάνοντας όμως από οκτώ μονάδες. Αιτία γι αυτό, όπως σημειώθηκε από τους αναλυτές της δημοσκόπησης, η συνειδητοποίησης από την κοινή γνώμη ότι η βοήθεια προς την Ελλάδα θα κοστίσει στον Γερμανό φορολογούμενο.

Επιπλέον, η ανάλυση των ποιοτικών στοιχείων της έρευνας υποδεικνύει, σύμφωνα με το ARD, ότι αν ο προεκλογικός αγώνας επικεντρωθεί στα πρόσωπα, η Άνγκελα Μέρκελ έχει ξεκάθαρο πλεονέκτημα έναντι του αντιπάλου της Πέερ Στάινμπρουκ, ενώ αν η καμπάνια εστιάσει στα προγράμματα των κομμάτων, η εικόνα είναι εντελώς αντεστραμμένη, με τους Σοσιαλδημοκράτες να προηγούνται σημαντικά.

Τα θέματα στα οποία το CDU θεωρείται καλύτερο είναι η προσπάθεια σταθεροποίησης του ευρώ και ο περιορισμός του δημόσιου χρέους, ενώ το SPD εκτιμάται ότι μπορεί να διαχειριστεί καλύτερα ζητήματα όπως το συνταξιοδοτικό, τη δίκαιη κατανομή των φορολογικών βαρών και την στήριξη των οικογενειών με παιδιά.