Β. Σιαρλή: Αρνητικές οι οικονομικές προοπτικές της Κύπρου

Δύσκολο θα είναι το 2013 για την κυπριακή οικονομία, σύμφωνα με τα στοιχεία που αναφέρει ο προϋπολογισμός του ερχόμενου έτους και τα οποία ανέλυσε στη Βουλή ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών, Βάσσος Σιαρλή.

Οι εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης κάνουν λόγο για ύφεση που θα φτάσει το 3,5%, ενώ παράλληλα η ανεργία θα φτάσει στο 13,7% και το δημόσιο χρέος στο 85,7% του ΑΕΠ. Ο πληθωρισμός του 2013 θα ανέλθει στο 3,4%, ενώ το έλλειμμα στο 5,5%.

Σύμφωνα με τον Βάσσο Σιαρλή, το 2013 θα είναι “ιδιαίτερα δύσκολο”, καθώς από τη συρρίκνωση του χρηματοοικονομικού τομέα θα επηρεαστούν αρνητικά η βιομηχανία, οι κατασκευές και το εμπόριο, ενώ μόνο ο τουρισμός εκτιμάται ότι θα αποτελέσει “μοχλό ανάπτυξης της οικονομίας”.

Προειδοποίησε μάλιστα ότι η Κύπρος θα επηρεαστεί μεσοπρόθεσμα από το βαθμό ανάκαμψης τόσο της παγκόσμιας οικονομίας, όσο και των οικονομιών των κυριότερων εταίρων της Κύπρου, και ιδιαίτερα της Ελλάδας. “Σε περίπτωση που οι προβλέψεις για σταδιακή ανάκαμψη της διεθνούς οικονομίας δεν επιβεβαιωθούν, οι επιπτώσεις στην κυπριακή οικονομία θα είναι ανάλογες”, σημείωσε.

Συνολικά, ο προϋπολογισμός του 2013 προβλέπει έσοδα ύψους 5,860 δισ. ευρώ, εξαιρουμένων των δανείων, σε σύγκριση με αναθεωρημένα έσοδα ύψους 5,786 δισ. ευρώ το 2012. Το σύνολο των προϋπολογιζόμενων πιστώσεων του προϋπολογισμού του 2013, εξαιρουμένων των αποπληρωμών των δανείων, ανέρχεται στα 7,014 δισ. ευρώ, σε σύγκριση με προϋπολογιζόμενες δαπάνες ύψους 7,449 δισ. ευρώ το 2012, δηλαδή παρουσιάζουν ποσοστιαία μείωση 5,8%.

Παράλληλα, ψηφίστηκαν από την Ολομέλεια της Βουλής τα πρώτα νομοσχέδια που προβλέπονται από το Μνημόνιο και προβλέπουν κλιμακωτή μείωση των μισθών και των συντάξεων στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, καθώς και επιπλέον οριζόντια αποκοπή των μισθών κατά 3% από το 2014.

"Η Βουλή βρίσκεται σήμερα με το πιστόλι στον κρόταφο", ανέφερε χαρακτηριστικά σε ομιλία του ο βουλευτής Ζαχαρίας Κούλιας.