Χρωστάς στην τράπεζα; Θα το γράψουν οι εφημερίδες!

Στη δημοσιοποίηση των ονομάτων εκατοντάδων οφειλετών, μέσω καταχωρίσεων σε εφημερίδες, προχώρησαν σήμερα επτά τράπεζες της Νιγηρίας, κατόπιν σχετικής οδηγίας από την κεντρική τράπεζα της χώρας.

Η κεντρική τράπεζα της Νιγηρίας είχε δώσει περιθώριο τριών μηνών στους οφειλέτες να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους προς τις τράπεζες της χώρας, απειλώντας σε αντίθετη περίπτωση να δημοσιοποιήσει τα ονόματά τους και τα ποσά που χρωστούν, κάτι που έγινε σήμερα για όσους οφειλέτες δεν “υπάκουσαν” και χρωστούν περισσότερα από 50 εκατομμύρια ναΐρα (περίπου 230.000 ευρώ) και οι οφειλές τους έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες εδώ και έναν χρόνο ή παραπάνω.

“Είναι μία κίνηση των τραπεζών που υποστηρίζεται από την κεντρική τράπεζα”, δήλωσε ο Ιμπραΐμ Μουαζού, εκπρόσωπος της κεντρικής τράπεζας της χώρας, εξηγώντας πως η δημοσιοποίηση των ονομάτων θα γίνεται σε τριμηνιαία βάση.

Ήδη, η Fidelity Bank έδωσε στη δημοσιότητα “κόκκινα” δάνεια συνολικού ύψους 6,13 δισ. ναΐρα, επί συνόλου 21 δισ. ναΐρα που είναι συνολικά τα “κόκκινα” δάνεια στην εν λόγω τράπεζα, ενώ η GT Bank δημοσιοποίησε στοιχεία για μη εξυπηρετούμενα δάνεια ύψους 4,02 δισ. ναΐρα.

Η κίνηση αυτή αποτελεί ουσιαστικά μία προσπάθεια της κεντρικής τράπεζας της χώρας να αποφύγει μία νέα δαπανηρή διάσωση των τραπεζών της χώρας, όπως έγινε το 2009, όταν η απότομη πτώση της τιμής του πετρελαίου και η κατάρρευση του χρηματιστηρίου οδήγησαν οκτώ τράπεζες στο χείλος της καταστροφής.