Κατακόρυφη μείωση των ξένων επενδύσεων στην ΠΓΔΜ

Δραστική πτώση των άμεσων ξένων επενδύσεων στην ΠΓΔΜ. Σύμφωνα με στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας, το πρώτο εννεάμηνο του 2012 επενδύθηκαν μόλις 44 εκατ. ευρώ τη στιγμή που το 2011 είχαν επενδυθεί 303 εκατ. ευρώ.

Το ποσό των άμεσων ξένων επενδύσεων στην ΠΓΔΜ θεωρείται αρκετά χαμηλό και κατατάσσει τη χώρα στην τελευταία θέση μεταξύ των χωρών της περιοχής όσον αφορά την προσέλκυση ξένων επενδύσεων.

Το Συμβούλιο Ξένων Επενδυτών στην ΠΓΔΜ, στους κόλπους του οποίου συμμετέχουν περισσότερες από 100 ξένες επιχειρήσεις, εκτίμησε πως οι μειωμένες άμεσες ξένες επενδύσεις το τρέχον έτος δεν οφείλονται σε διαρθρωτικά προβλήματα της εγχώριας οικονομίας, αλλά στο ρευστό περιβάλλον που επικρατεί γενικότερα, ως συνέπεια της οικονομικής κρίσης.

Το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, η Σοσιαλδημοκρατική Ένωση (SDSM) του Μπράνκο Τσερβάνκοφσκι, θεωρεί υπεύθυνη για τη δραστική μείωση των άμεσων ξένων επενδύσεων στη χώρα την κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι, επειδή, όπως υποστηρίζει, το SDSM δεν έχει κατορθώσει να διαμορφώσει το κατάλληλο νομικό πλαίσιο για την ασφαλή λειτουργία των ξένων επιχειρήσεων και δεν έχει καταφέρει να επιλύσει τα πολλαπλά διαδικαστικά προβλήματα με τα οποία βρίσκονται αντιμέτωπες αρκετές ξένες επιχειρήσεις στην ΠΓΔΜ.