Γκάιτνερ: Δεν υπόσχομαι ότι δεν θα πέσουμε σε δημοσιονομικό γκρεμό

“Δεν μπορώ να υποσχεθώ ότι δεν θα πέσουμε σε δημοσιονομικό γκρεμό” είναι η όχι και τόσο ενθαρρυντική δήλωση του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών, Τίμοθι Γκάιτνερ.

Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News, ο Αμερικανός ΥΠΟΙΚ υποστήριξε πως η απόφαση για κάτι τέτοιο “βρίσκεται στα χέρια των Ρεπουμπλικανών”.

Τον Αύγουστο του 2011, οι Ηνωμένες Πολιτείες έφτασαν στο όριο της δημοσιονομικής κατάρρευσης. Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι έφτασαν τότε σε μια συμβιβαστική πλην βραχυπρόθεσμη συμφωνία για αύξηση του πλαφόν για το αμερικανικό χρέος προκειμένου να αποφευχθεί μια χρεοκοπία. Ο βραχυπρόθεσμος ορίζοντας ήταν τόσος ώστε να μην ανακύψει το θέμα εν μέσω αμερικανικών εκλογών. Όμως, λιγότερο από 1 μήνα μετά την επανεκλογή του, ο Μπαράκ Ομπάμα και η κυβέρνηση του βρίσκονται και πάλι να κρατούν στα χέρια τους την ωρολογιακή βόμβα του χρέους. Μόνο που αυτή τη φορά το ρολόι της δίνει ελάχιστα περιθώρια.

Το τελευταίο Σαββατοκύριακο, ο κ. Γκάιτνερ έχει κάνει αρκετές τηλεοπτικές εμφανίσεις πετώντας την... καυτή πατάτα στους Ρεπουμπλικάνους. Μάλιστα, προκατέβαλε μια συμφωνία τελικά σε αύξηση της φορολόγησης για τα υψηλότερα εισοδήματα και μαχαίρι στις κρατικές δαπάνες.

“Το μοναδικό που μπορεί να σταθεί εμπόδιο σε μια συμφωνία είναι μια άρνηση των Ρεπουμπλικανών να δεχτούν υψηλότερους συντελεστές για τους πλουσιότερους Αμερικανούς. Και δεν προβλέπω να κάνουν κάτι τέτοιο” δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών μιλώντας και στο NBC. Ίσως όμως βιάστηκε να προκαταβάλλει το “ναι” των Ρεπουμπλικανών.