Πολύ ακριβά τα τρόφιμα προειδοποιεί η Παγκόσμια Τράπεζα

Την ανάγκη πολιτικών που θα συμβάλλουν στην πρόσβαση σε σίτιση περισσότερων ανθρώπων τονίζει η Παγκόσμια Τράπεζα η οποία προειδοποιεί πως οι τιμές στα τρόφιμα παγκοσμίως παραμένουν σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Σύμφωνα με έκθεσή της, που δημοσιεύτηκε την Πέμπτη, οι τιμές παραμένουν κατά 7% υψηλότερα συγκριτικά με το προηγούμενο έτος. Ειδικότερα οι τιμές των σιτηρών, είναι αυξημένες κατά 12% σε σχέση με το 2011 και βρίσκονται πολύ κοντά στο ρεκόρ όλων των εποχών του 2008, όταν εξεγέρσεις για τα τρόφιμα ξέσπασαν σε ορισμένες χώρες της Ασίας και της Αφρικής.

Κατά την Παγκόσμια Τράπεζα η έλλειψη “πολιτικών πανικού”, όπως ο περιορισμός στις εξαγωγές των τροφίμων από παραγωγές χώρες, έχει κατά κάποιο τρόπο, συμβάλει στη σταθεροποίηση των τιμών των βασικών εμπορευμάτων, σε σχέση βέβαια με τις ραγδαίες αυξήσεις των τιμών τον περασμένο Ιούλιο.

“Ο κόσμος δεν έχει την πολυτέλεια εφησυχασμού, ενώ 870 εκατομμύρια άνθρωποι εξακολουθούν να ζουν σε συνθήκες πείνας και εκατομμύρια παιδιά πεθαίνουν κάθε χρόνο από ασθένειες που προκαλούνται από τον υποσιτισμό”ανέφερε ο Οκτάβιο Κανούτο, αντιπρόεδρος του World Bank Group για τη φτώχεια και την οικονομική διαχείριση.

 

Παρακαλούμε περιμένετε ...