“Γκάζια” Γιούνκέρ στην Κύπρο

Να επιταχύνει τις διαδικασίες κάλεσε την Κύπρο και την τρόικα ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σχετικά με την εξεύρεση λύσης στα δημοσιονομικά.

“Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο, η Κύπρος και η τρόικα θα πρέπει να επιταχύνουν τη διαδικασία”, τόνισε ο κ. Γιούνκερ, ο οποίος συναντήθηκε για περίπου μία ώρα με τον Δημήτρη Χριστόφια.

Ο κ. Γιούνκερ εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα βρεθεί απάντηση στα προβλήματα της Κύπρου, τα οποία, επεσήμανε, είναι πολύ σοβαρά, τις επόμενες εβδομάδες.

Όσον αφορά στη μεταξύ τους συνάντηση ο πρόεδρος του Eurogroup τη χαρακτήρισε εξαιρετική. “Ο Πρόεδρος και εγώ είμαστε φίλοι από τότε που πρωτογνωριστήκαμε. Άκουσα προσεκτικά τον Πρόεδρο και ο Πρόεδρος πιστεύω με άκουσε προσεκτικά”, ανέφερε.

Σε ερώτηση με ποιο τρόπο αναμένει από τις κυπριακές Αρχές να ξεκαθαρίσουν τις προθέσεις τους, ο κ. Γιούνκερ είπε ότι στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε το μεσημέρι ανέφερε ότι “θέλουμε τις κυπριακές Αρχές να ξεκαθαρίσουν τις προθέσεις τους και η συνάντηση που είχα με τον Πρόεδρο ξεκαθάρισε αυτές τις κυπριακές προθέσεις”.

Σε απάντηση αυτού ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου Στέφανος Στεφάνου, είπε, μιλώντας στο ΡΙΚ, πως θεωρεί ότι η κυπριακή κυβέρνηση έχει διευκρινίσει επαρκώς τις προθέσεις της και ότι ετοιμάζει τις αντιπροτάσεις της, τις οποίες θα παρουσιάσει σύντομα για να αρχίσει η διαπραγμάτευση με την τρόικα.

Ανέφερε επίσης ότι υπάρχουν ακόμα κάποιες εκκρεμότητες, σημειώνοντας ότι παραμένει να συμφωνηθεί το ποσό που απαιτείται για ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Όπως είπε, πρόκειται για καθοριστικής σημασίας ζήτημα, με το οποίο ασχολείται η Κεντρική Τράπεζα σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών.