Νέα παράταση στη Γαλλία για τη μείωση του ελλείμματος ως το 2017

Ένα “εθνικό πρόγραμμα φιλόδοξων μεταρρυθμίσεων” που θα συμβάλλει στη μείωση του δημοσιονομικού της ελλείμματος ζητά από τη Γαλλία η Κομισιόν, πού έδωσε στο Παρίσι νέα παράταση ως το 2017 για να μειώσει το έλλειμμα κάτω από το όριο του 3% του ΑΕΠ.

Οι προσπάθειες της Γαλλίας “είναι κάθε άλλο παρά αμελητέες, όμως πρέπει να συνεχιστούν”, υπογράμμισε ο Ευρωπαίος επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, εξηγώντας πως η Κομισιόν αποφάσισε “να ανεβάσει κατά μία βαθμίδα” την πίεση στη Γαλλία, ώστε η χώρα να προχωρήσει στην ανάκαμψη της οικονομίας της, η οποία πλήττεται ταυτόχρονα “από τη μείωση της ανταγωνιστικότητάς της” και “ένα αυξημένο χρέος”.

Αν, ωστόσο, το εθνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων αποδειχθεί αναξιόπιστο, τότε “μπορούμε να ενεργοποιήσουμε το τελευταίο στάδιο”, επιβάλλοντας στη Γαλλία “ένα σχέδιο επανορθωτικών μεταρρυθμίσεων”, προειδοποίησε ο Μοσκοβισί.

Λίγο νωρίτερα είχε γίνει γνωστό ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε παράταση δύο ετών στη Γαλλία για να μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα κάτω από το όριο του 3% του ΑΕΠ της, δηλαδή ως το 2017.

Οι Βρυξέλλες “αποφάσισαν να κάνουν μια νέα σύσταση στη Γαλλία με νέα καταληκτική ημερομηνία το 2017”, ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής αρμόδιος για το ευρώ Βάλντις Ντομπρόβσκις.

Αν και προς το παρόν δεν επιβλήθηκαν κυρώσεις στη Γαλλία, η χώρα “πρέπει να διπλασιάσει τις προσπάθειές της στον δημοσιονομικό τομέα και σε ό,τι αφορά τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις”, σχολίασε ο Ντομπρόβσκις.

Πρόκειται για την τρίτη παράταση που δίνεται στη Γαλλία για τον σκοπό αυτό.

Η γαλλική κυβέρνηση προβλέπει έλλειμμα 4,1% το 2015 αντί για 3% που είχε δεσμευθεί αρχικά και την επιστροφή στο όριο του 3% μόλις το 2017, χρονιά που πρόκειται να διεξαχθούν προεδρικές εκλογές.

Η περίπτωση της Γαλλίας “ήταν η πιο περίπλοκη”, παραδέχθηκε ο Ντομπρόβσκις, ενώ η Επιτροπή παράλληλα ανακοίνωσε ότι δεν πρόκειται να ξεκινήσει η διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος εναντίον της Ιταλίας και του Βελγίου, δύο χώρες το επίπεδο του χρέους των οποίων είναι ανησυχητικό.

Παρακαλούμε περιμένετε ...