Γ. Μπάφετ: Υπέρ της σκληρής φορολογίας στους πλούσιους

Για άλλη μία φορά ο Αμερικανός επενδυτής Γουόρεν Μπάφετ τάσσεται υπέρ της σκληρής φορολόγησης των πλουσίων στις ΗΠΑ, ζητώντας από το Κογκρέσο να επιβάλει άμεσα ελάχιστο φόρο 30% σε όσους έχουν εισοδήματα από ένα έως δέκα εκατομμύρια ευρώ και 35% σε όσους έχουν ακόμα μεγαλύτερα εισοδήματα.

Η παρέμβαση του μεγαλοεπενδυτή γίνεται μέσω της εφημερίδας New York Times, και ο Μπάφετ τονίζει μεταξύ άλλων σχετικά με την πρότασή του: “Ένας τέτοιος απλός κανόνας θα εμπόδιζε τις προσπάθειες από λομπίστες, δικηγόρους και νομοθέτες να διατηρήσουν τα ποσοστά φορολόγησης των πολύ πλούσιων σε αισθητά χαμηλότερα επίπεδα από αυτά των ανθρώπων με εισόδημα που ισοδυναμεί με ένα μικρό κλάσμα των δικών μας εισοδημάτων”.

Δεν είναι βέβαια η πρώτη φορά που ο Γουόρεν Μπάφετ εκφράζει τέτοιες θέσεις, και μάλιστα από την ίδια εφημερίδα. Τον Αύγουστο του 2011 είχε προκαλέσει αίσθηση η παρέμβασή του, στην οποία χρησιμοποιούσε σαν παράδειγμα τον εαυτό του και τη γραμματέα του, η οποία σύμφωνα με το άρθρο του πλήρωνε αναλογικά μεγαλύτερο φόρο από τον ίδιο, που είναι πολυεκατομμυριούχος.