Κύπριακό ΥΠΟΙΚ: Καμία υπέρβαση στις δημόσιες δαπάνες φέτος

Στόχος της κυπριακής κυβέρνησης είναι να μην υπάρξει υπέρβαση στις δημόσιες δαπάνες κατά το τρέχον έτος, με σκοπό την παραμονή της οικονομίας στο πλαίσιο του προγράμματος προσαρμογής, σύμφωνα με έγγραφο του κυπριακού υπουργείου Οικονομικών που αποκάλυψε απόψε η κρατική τηλεόραση.

Ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Οικονομικών, Χρίστος Πατσαλίδης, ανέφερε σε εγκύκλιό του προς όλα τα υπουργεία ότι ο προϋπολογισμός πρέπει να εφαρμοστεί πιστά.

Το υπουργείο Οικονομικών, αναφέρεται στην εγκύκλιο, δεν έχει πρόθεση να υποβάλει συμπληρωματικό προϋπολογισμό και συνεπώς όλα τα υπουργεία θα πρέπει να παραμείνουν εντός των ορίων του προϋπολογισμού.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο κ. Πατσαλίδης ανέφερε ότι η υποβολή αιτήσεων για πρόσθετες πιστώσεις θα πρέπει να ελαχιστοποιηθεί και να γίνεται μόνο για εξαιρετικές και επείγουσες περιπτώσεις, που αφορούν εντελώς απρόβλεπτες και αναπόφευκτες δαπάνες.

Ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Οικονομικών υποδεικνύει ότι όλα τα υπουργεία ή ανεξάρτητες υπηρεσίες όταν υποβάλλουν προτάσεις προς το Υπουργικό Συμβούλιο θα πρέπει να παρουσιάζουν την ακριβή κοστολόγηση της πρότασης, σημειώνοντας ότι θα συνοδεύεται από έκθεση του υπουργείου Οικονομικών για τις συνολικές δημοσιονομικές επιπτώσεις.

Υπογραμμίζεται επίσης ότι λειτουργοί που εξουσιοδοτούν τη διενέργεια δαπανών πέραν των εγκεκριμένων θα είναι προσωπικά, χρηματικά και ποινικά υπεύθυνοι.

Ο κ. Πατσαλίδης υπογραμμίζει ότι εξίσου σημαντική είναι και η εντατικοποίηση των προσπαθειών για αύξηση των εσόδων, στο πλαίσιο των υφιστάμενων νομοθεσιών και ανάκτηση καθυστερημένων οφειλών προς το κράτος.

Στην εγκύκλιο αναφέρεται ότι ο προϋπολογισμός για το 2015 ετοιμάστηκε σε μια κρίσιμη για την κυπριακή οικονομία περίοδο, η οποία εξακολουθεί να βρίσκεται αντιμέτωπη με πολλές προκλήσεις και κινδύνους που προέρχονται τόσο από ενδογενείς παράγοντες, όπως η υλοποίηση του προγράμματος και η ανάκτηση εμπιστοσύνης προς την κυπριακή οικονομία όσο και από εξωγενείς παράγοντες, όπως η κρίση στη Ρωσία, η αβεβαιότητα στην Ευρωζώνη και οι εξελίξεις στην Ελλάδα.

Βασικός άξονας στρατηγικής της κυβέρνησης είναι η επανεκκίνηση της πραγματικής οικονομίας, η αύξηση της ανταγωνιστικότητας, η μείωση της ανεργίας και η δημιουργία προϋποθέσεων για βιώσιμη ανάπτυξη, τονίζεται στο έγγραφο του υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση.