Σύγκλιση αλλά όχι οριστική συμφωνία Κύπρου-Τρόικας

Σύγκλιση και όχι οριστική συμφωνία, όπως διέρρεε χθες από την Κύπρο, έχει επιτευχθεί ανάμεσα στην κυπριακή κυβέρνηση και την Τρόικα για ένα πακέτο διάσωσης, όπως αναφέρουν με ανακοινώσεις τους και οι δύο πλευρές.

Στην κοινή ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου αναφέρεται ότι υπήρξε “σημαντική πρόοδος στην κατεύθυνση μίας συμφωνίας” ανάμεσα στην κυπριακή κυβέρνηση και την Τρόικα, τονίζεται όμως ότι “οι συζητήσεις αναμένεται να συνεχιστούν, με στόχο να σημειωθεί περαιτέρω πρόοδος προς ένα πιθανό πρόγραμμα”.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ακόμα ότι τα αποτελέσματα της έκθεσης της Pimco για τις κυπριακές τράπεζες, που αναμένονται τις επόμενες εβδομάδες, θα ενημερώσουν τις δύο πλευρές για οικονομικές λύσεις “που θα είναι συμβατές με τη βιωσιμότητα του χρέους”.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η ανακοίνωση της κυπριακής κυβέρνησης, που αναφέρει ότι έχει επιτευχθεί σύγκλιση μεταξύ των δύο πλευρών και προαναγγέλλει διάγγελμα του προέδρου Δημήτρη Χριστόφια προς τον κυπριακό λαό για το θέμα.

Η εξέλιξη αυτή, σύμφωνα με την ανακοίνωση, επιτρέπει πλέον τη συνέχιση των διαδικασιών, ώστε να εξασφαλιστεί η συμφωνία του Eurogroup εντός του Δεκεμβρίου. Στη συνέχεια θα πρέπει να ακολουθήσει η διαδικασία εξασφάλισης έγκρισης από τις αρμόδιες Αρχές ή και τα Κοινοβούλια των κρατών-μελών της Ευρωζώνης. Μετά την ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας, που αναμένεται μέχρι το τέλος Ιανουαρίου 2013, η Κυπριακή Δημοκρατία θα μπορέσει να αντλήσει από τον Μηχανισμό Σταθερότητας την απαραίτητη ρευστότητα που θα βοηθήσει την κυπριακή οικονομία να ξεπεράσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει.

Ανακοίνωση εξέδωσε και ο Ευρωπαίος επίτροπος 'Ολι Ρεν, κάνοντας λόγο για "αποφασιστική πρόοδο" στις συζητήσεις μεταξύ των δύο πλευρών, και χαρακτηρίζοντας αυτήν την εξέλιξη "σημαντικό βήμα" προς την επίτευξη πλήρους συμφωνίας για το πρόγραμμα στήριξης της Κύπρου.