“Δεν θα είναι δραματική η μη επίτευξη συμφωνίας”

Για το ενδεχόμενο μη επίτευξης συμφωνίας στη Σύνοδο Κορυφής, που ξεκινάει την Πέμπτη στις Βρυξέλλες, προειδοποίησε κυβερνητική πηγή από τη Γερμανία, χωρίς να κατονομαστεί, και η οποία υποστήριξε ότι μια τέτοια εξέλιξη δεν θα είναι δραματική.

"Εάν φανεί, κατά τη διάρκεια της διαπραγματευτικής διαδικασίας της Πέμπτης και της Παρασκευής ότι η διαδικασία πρέπει να γίνει σε δύο στάδια, δεν θα είναι δραματικό", δήλωσε η πηγή.

Τετ-α-τετ Μέρκελ-Ολάντ

Πριν τη Σύνοδο όμως αναμένεται κατ' ιδίαν συνάντηση μεταξύ της Γερμανίδας καγκελαρίου και του Γάλλου προέδρου.

Η συνάντηση, που επιβεβαιώθηκε και από τις δύο πλευρές, έχει προγραμματιστεί για τις 18.15 (ώρα Ελλάδος).

Όπως, όμως, έγινε γνωστό, από την ίδια κυβερνητική πηγή στο Βερολίνο, δεν αναμένεται η διαμόρφωση κοινής γαλλο-γερμανικής θέσης για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό 2014-2020 πριν από την έναρξη της Συνόδου.

Στο μεταξύ ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον, πιέζει για τη μη αύξηση του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού, κάτι για το οποίο απειλεί με βέτο.

"Θα διαπραγματευθώ σκληρά για να αποσπάσω μία θετική για τους βρετανούς φορολογούμενους συμφωνία και για να διατηρήσω τις ρήτρες εξαίρεσης", δήλωσε ο Ντέιβιντ Κάμερον πριν από τη συνάντησή του με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός δήλωσε ότι "δεν είναι καθόλου ικανοποιημένος" με το σχέδιο του προϋπολογισμού που συζητείται, και πριν από τη συνάντησή του με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρομπάι, είπε: "Θα διαπραγματευθώ σκληρά για να αποσπάσω μία θετική για τους βρετανούς φορολογούμενους συμφωνία και για να διατηρήσω τις ρήτρες εξαίρεσης".