Εντυπωσιασμένο με το Κίεβο δηλώνει το ΔΝΤ

Το νούμερο δύο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ντέιβιντ Λίπτον δήλωσε «εντυπωσιασμένος» από τη δέσμευση των ουκρανικών αρχών για την επίτευξη των οικονομικών μεταρρυθμίσεων μετά το τέλος της επίσκεψής του στο Κίεβο το Σάββατο.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο χορήγησε την περασμένη άνοιξη στο Κίεβο οικονομική ενίσχυση 17 δισεκατομμυρίων δολαρίων ως μέρος του συνολικού πακέτου διάσωσης των 27 δισεκατομμυρίων που είχε συμφωνηθεί με τις δυτικές χώρες, προειδοποίησε τον Νοέμβριο ότι η χώρα θα χρειαστεί επιπλέον 19 δισεκατομμύρια μέχρι το τέλος του 2015.

Ο αναπληρωτής διευθυντής του ΔΝΤ επισκέφθηκε το Κίεβο την Παρασκευή για να συναντηθεί με τον Πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο και τον πρωθυπουργό Αρσένι Γιάτσενιουκ. «Εντυπωσιάστηκα με το όραμά τους για οικονομικό μετασχηματισμό στην Ουκρανία και τη δέσμευσή τους για την υλοποίηση ενός αποφασιστικού και ριζοσπαστικού προγράμματος μεταρρυθμίσεων», δήλωσε ο Λίπτον.

Ο αξιωματούχος του ΔΝΤ είπε ότι μια ομάδα τεχνικών εμπειρογνωμόνων από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα πρέπει να ολοκληρώσει τις εργασίες της μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας. Μια άλλη αποστολή του διεθνούς οργανισμού θα ταξιδέψει στο Κίεβο στις αρχές του επόμενου έτους για να παρακολουθήσουν τις μεταρρυθμίσεις που υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο του προηγούμενου προγράμματος βοήθειας.