Γιωρκάτζη: Αισιοδοξία για την κυπριακή οικονομία το 2015

Αισιοδοξία ότι το 2015 μπορεί να αποτελέσει την αφετηρία για επάνοδο της κυπριακής οικονομίας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης εξέφρασε η διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου, Χρυστάλλα Γιωρκάτζη, ενώπιον των μελών της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, η οποία συζητεί τον κρατικό προϋπολογισμό.

Αναλύοντας τον προϋπολογισμό της Κεντρικής Τράπεζας, η κ. Γιωρκάτζη ανέφερε ότι η αισιοδοξία της βασίζεται στο γεγονός ότι η πορεία για έξοδο από την κρίση γίνεται με πιο γρήγορους ρυθμούς και με πιο θετικά αποτελέσματα από τις αρχικές προβλέψεις.

Η κ. Γιωρκάτζη τόνισε ότι, μετά τα τεστ αντοχής, οι κυπριακές τράπεζες είναι υγιείς και επαρκώς κεφαλαιοποιημένες, ενώ σταθεροποιήθηκαν οι εκροές καταθέσεων και άρχισε μικρή εισροή.

Η Χρυστάλλα Γιωρκάτζη διαβεβαίωσε ότι στις προτεραιότητες της Κεντρικής Τράπεζας είναι η μείωση των δανειστικών επιτοκίων, διαβεβαιώνοντας ότι θα χρησιμοποιήσει κάθε δυνατό μέτρο για να ωθήσει τις τράπεζες να παραχωρήσουν δάνεια και να μειώσουν τα επιτόκια. Θα χρησιμοποιηθούν, είπε, πρακτικές της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, τις οποίες όμως δεν αποκάλυψε. Τόνισε δε ότι τα δάνεια θα παραχωρούνται με έλεγχο και ανάλογα με τη δυνατότητα του δανειολήπτη να αποπληρώσει τα χρέη του.

Για τον μηχανισμό έκτακτης ρευστότητας (ELA) ανέφερε ότι από τα 11,2 δισεκατομμύρια ευρώ το 2013, σήμερα περιορίστηκε στα 7 δισεκατομμύρια, και στόχος είναι η αποπληρωμή του μέχρι το 2017.