Spiegel: Δειλή και ανέντιμη η πολιτική της Μέρκελ

Στην Άνγκελα Μέρκελ επιτίθεται μέσω του περιοδικού Spiegel ο αρθρογράφος Στέφαν Κάιζερ, καταγγέλλοντας τη στάση της Γερμανίδας καγκελαρίου απέναντι στο ελληνικό ζήτημα, χαρακτηρίζοντάς τη “δειλή και ανέντιμη”.

Στο κείμενό του με τίτλο “Η Γερμανία φοβάται την αλήθεια”, ο αρθρογράφος επικρίνει την επιμονή της γερμανικής πλευράς εναντίον ενός “κουρέματος” του ελληνικού χρέους, χαρακτηρίζοντας αντίθετα “μοναδική ελπίδα για να τελειώσει αυτό το χάλι” το ΔΝΤ, που υποστηρίζει το κούρεμα του χρέους “πιστό στις αρχές του”.

Ο Κάιζερ σημειώνει ότι ακόμα κι αν ληφθεί κάποια απόφαση στο Eurogroup, αυτή θα αφορά μία βραχυπρόθεσμη λύση, που βολεύει την Άνγκελα Μέρκελ ώστε να προχωρήσει στην προεκλογική της εκστρατεία για τις εκλογές που θα διεξαχθούν το φθινόπωρο του 2013. Οι υπουργοί Οικονομικών στο Eurogroup “είναι πιο απρόθυμοι από ποτέ ακόμα και να σκεφτούν τις μακροπρόθεσμες λύσεις, όπως ένα κούρεμα του χρέους. Αλλά αυτό είναι δειλό και ανέντιμο. Απλώς θα εξοργίσει ακόμα περισσότερο τους πολίτες με τους πολιτικούς τους”, σχολιάζει.

Κλείνοντας, ο αρθρογράφος επαναλαμβάνει ότι ένα “κούρεμα” του χρέους θα είναι αναπόφευκτο κάποια στιγμή, “ή τουλάχιστον έτσι προβλέπει το ΔΝΤ και σχεδόν κάθε σοβαρός οικονομολόγος”, όπως υπογραμμίζει, και καλεί τους ηγέτες που χαράζουν την τακτική της ευρωζώνης απέναντι στην Ελλάδα να αποκαλύψουν την αλήθεια στους λαούς τους, ότι δηλαδή αργά ή γρήγορα η Γερμανία και οι άλλοι πιστωτές της Ελλάδας θα χρειαστεί να καλύψουν τα χρέη της.