Το τελευταίο ραντεβού στο Παρίσι ή ενδιάμεσος σταθμός προς Αθήνα;

Τρία είναι τα κλειδιά των αυριανών διαπραγματεύσεων μεταξύ κυβερνητικών στελεχών και της τρόικας στο Παρίσι σύμφωνα με πηγές της Κομισιόν.

Συγκεκριμένα, τα ζητήματα που θα απασχολήσουν είναι η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, η επόμενη μέρα μετά το τρόχον μνημόνιο και η τόνωση της ανάπτυξης. 

 Νωρίτερα η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μίνα Αντρέεβα, επιβεβαίωσε την αυριανή συνάντηση. 

Η κ. Αντρέεβα δήλωσε ότι η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα, με επικεφαλής τον υπουργό Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη θα συναντηθεί στο Παρίσι στις 25 και 26 Νοεμβρίου με τους επικεφαλής της τρόικας, στο πλαίσιο των συζητήσεων που γίνονται τις τελευταίες εβδομάδες.

Όπως επισημαίνει η εκπρόσωπος της Επιτροπής, στη συνάντηση στο Παρίσι θα συζητηθούν ζητήματα- κλειδιά για να υπάρξει πρόοδος στην αξιολόγηση.

"Και οι δύο πλευρές συνεχίζουν να εργάζονται στενά και από κοινού, με στόχο την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, και συζητούν πώς μπορεί η Ελλάδα να συνεχίσει να ενισχύει τη δημοσιονομική της κατάσταση και την οικονομική της ανάπτυξη".

Με υπόσχεση πρόσθετων μέτρων 1 δισ. στο Παρίσι η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα 

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών η συνάντηση αποφασίσθηκε αργά το βράδυ Κυριακής και στόχος της είναι να επιτευχθεί η επιτάχυνση της αξιολόγησης και να εξετασθεί το πλαίσιο της επόμενης μέρας.

Το νέο "ραντεβού" των Παρισίων θα απασχολήσει στις 18:00 το απόγευμα τη συνάντηση του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης Ευάγγ. Βενιζέλο στο Μέγαρο Μαξίμου.

Παρά τα σενάρια για νέες παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό από την πλευρά του κυβερνητικού επιτελείου σημειώνεται πως για το 2015 και 2016 επιδιώκονται εξοικονομήσεις δαπανών από τις επιχορηγήσεις προς ΟΤΑ και ΑΕΙ.

"Πάμε να κλείσουμε την αξιολόγηση. Πάμε να συμφωνήσουμε την επόμενη ημέρα. Δεν υπάρχει σενάριο παράτασης του προγράμματος", δήλωσαν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών.

Στη συνάντηση θα μετέχουν ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, ο πρωθυπουργικός σύμβουλος Σταύρος Παπασταύρου, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Τάσος Αναστασάτος, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής Μανώλης Μαματζάκης, αλλά και αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ.

Στο μεταξύ ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς θα συναντηθεί, στις 6 το απόγευμα, με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών Ευάγγελο Βενιζέλο, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Βενιζέλος: Δεν είναι απλή, είναι ολική διαπραγμάτευση

Η συνάντηση της Τρίτης με την τρόικα στο Παρίσι είναι ένα βήμα πιο κοντά προς το τέλος της διαπραγμάτευσης, που δεν είναι μια απλή διαπραγμάτευση για την καταβολή της τελευταίας δόσης του προγράμματος και του δανείου, αλλά η ολική διαπραγμάτευση για το τέλος του προγράμματος και το άνοιγμα της νέας σελίδας, δήλωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, μετά τη σύσκεψη με τον πρωθυπουργό, παρουσία και του υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι είμαστε σε καλό δρόμο, ότι οι δυσκολίες είναι πολύ μεγάλες, αλλά και ότι θα βρεθεί μια λύση, και αυτή θα βρεθεί πριν προκύψουν ανάγκες, και πάντως σίγουρα πριν από την έναρξη της διαδικασίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας. Πάντως, δεν θα υποχωρήσουμε στο ασφαλιστικό και στο δημοσιονομικό - κατέληξε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.