Καλέντα: Να μη χαθεί αυτή η τεράστια ευκαιρία…

Εμπόδια στην πρόταση περί ελεύθερου εμπορίου μεταξύ ΗΠΑ και Ευρωπαϊκής Ένωσης φαίνεται
πως βάζουν διάφορες περιβαλλοντολογικές οργανώσεις, αλλά και η Γερμανία.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο των Υπουργών εμπορίου της Ε.Ε., η πρόταση για ελεύθερο εμπόριο μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και των χωρών-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα κατέρρεε αν οι Ευρωπαίοι ηγέτες υπέκυπταν στις πιέσεις περί κατάργησης της προστασίας των επενδύσεων.

Η υπό συζήτηση απελευθέρωση του εμπορίου θα μπορούσε ν' αποφέρει οικονομικά οφέλη της τάξης των 100 δις δολαρίων το χρόνο για κάθε πλευρά, η πρόοδος στις συζητήσεις ωστόσο, έχει επιβραδυνθεί σημαντικά εξαιτίας της σκληρής στάσης, την οποία έχει υιοθετήσει η Γερμανία αναφορικά με το εμπορικό σύμφωνο, το οποίο επιτρέπει στις εταιρείες να προβαίνουν σε διασυνοριακές νομικές ενέργειες κατά των κυβερνήσεων.

Σύμφωνα με τις κριτικές, που έχουν ακουστεί, η προστασία των επενδύσεων δεν θα έπρεπε να υπάρχει στην πρόταση της Ε.Ε.

«Αν αλλάζαμε αυτή την εντολή, θα ισοδυναμούσε ουσιαστικά με εγκατάλειψη της πρότασης για απελευθέρωση του εμπορίου» τόνισε ο Κάρλο Καλέντα, αναπληρωτής Υπουργός βιομηχανίας της Ιταλίας σε συνέντευξή του στο Reuters, προσθέτοντας πως: «Θα ήταν πραγματικά μια τεράστια χαμένη ευκαιρία, γιατί ενώ ο υπόλοιπος κόσμος κινείται σε ταχύτατους ρυθμούς, θα παραμείνουμε κολλημένοι έχοντας χάσει σημαντικό μερίδιο της αγοράς».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία χειρίζεται εμπορικές διαπραγματεύσεις εξ ονόματος των 28 κρατών-μέλη της Ε.Ε., έχει αναστείλει τις συνομιλίες σχετικά με την προστασία των επενδύσεων εν αναμονή μιας δημόσιας διαβούλευσης, τα αποτελέσματα της οποίας αναμένονται τον επόμενο μήνα.

Ο Καλέντα υποστήριξε, εξάλλου, πως το εν λόγω εμπορικό σύμφωνο θα έπρεπε ν' αποτελεί μέρος της Διατλαντικής συνεργασίας συναλλαγών κι επενδύσεων, καθώς οι ελεύθερες συναλλαγές μεταξύ ΗΠΑ και Ε.Ε. θα έπρεπε να είναι γνωστές.

«Σε διαφορετική περίπτωση δεν θα μπορούσαμε να θεσπίσουμε ανάλογα σύμφωνα με την Κίνα ή το Βιετνάμ χωρίς να έχουμε την παραμικρή επιφύλαξη για την εξουσία του κράτους» τόνισε ο Ιταλός αναπληρωτής Υπουργός βιομηχανίας.

Οι Υπουργοί εμπορίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εξάλλου, συμφώνησαν σε κοινή δήλωσή τους ότι θα ήθελαν μια φιλόδοξη συμφωνία με τις ΗΠΑ.

Ο Καλέντα μάλιστα, τόνισε ότι η εν λόγω δήλωση ήταν εξαιρετικά σημαντική μετά την συνάντηση στην Ρώμη τον περασμένο μήνα, στην οποία δεν είχε την απόλυτη στήριξη όλων των Υπουργών εμπορίου στην άποψή του ότι οι συζητήσεις πρέπει να επιταχυνθούν.