Να βγουν από το ευρώ σκεφτόταν Γερμανία, Ολλανδία σε περίπτωση Grexit

Σε συγκλονιστικές αποκαλύψεις γύρω από τους σχεδιασμούς της Ολλανδίας και της Γερμανίας αναφορικά με την επιστροφή τους στο εθνικό δημοσίευμα, προχωρά το Euobserver.

Ειδικότερα σύμφωνα με το δημοσίευμα στις αρχές του 2012, μετά τις παραιτήσεις του Έλληνα Πρωθυπουργού, Γ. Παπανδρέου και του Ιταλού S. Berlusconi οι δύο ισχυρές ευρωπαϊκές οικονομίες κατάρτισαν σχέδιο έκτακτης ανάγκης για το ενδεχόμενο εξόδου από το ευρώ.

Μάλιστα το ολλανδικό υπουργείο Οικονομικών φέρεται να είχε καταρτίσει σχέδιο με το χαρακτηριστικό τίτλο "Florijn", που παραπέμπει στο προ- ευρώ νόμισμα της Ολλανδίας, το φιορίνι.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο υπουργός Οικονομικών Γερούν Ντάισελμπλουμ επιβεβαίωσε την ύπαρξη του συγκεκριμένου σχεδίου.

"Είναι αλήθεια ότι το υπουργείο Οικονομικών και η τότε κυβέρνηση ήταν προετοιμασμένοι για το χειρότερο σενάριο", δήλωσε Ντάισελμπλουμ και συμπλήρωσε ότι "οι αρχηγοί κυβερνήσεων, συμπεριλαμβανομένης της ολλανδικής κυβέρνησης, ήθελαν να διατηρήσουν ενωμένη την Ευρωζώνη. Ωστόσο η ολλανδική κυβέρνηση εξέταζε τι θα έκανε αν αποτύγχαναν οι προσπάθειες".

Όλη αυτή η προετοιμασία εξαρτιόταν από τη στιγμή που οι ηγέτες της ΕΕ θα συζητούσαν ανοιχτά το ενδεχόμενο της ελληνικής εξόδου από το ευρώ. Ωστόσο σύμφωνα με το δημοσίευμα πολλοί προέβλεψαν ότι μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να οδηγήσει σε κοινωνικό χάος στην Ελλάδα και να αναγκάσει και άλλες χώρες το επόμενο να βγουν από το ενιαίο νόμισμα.

Σύμφωνα με τον Ντάισελμπλουμ οι συζητήσεις αυτές έγιναν με μυστικότητα για να αποφευχθεί η εξάπλωση του πανικού στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας από τον Φεβρουάριο του 2010 έως τον Νοέμβριο του 2012 Γιανκ ντε Γιάνκερ ανέφερε ότι "ήμασταν μία από τις λίγες χώρες, μαζί με τη Γερμανία που μελετήσαμε αρκετά σενάρια" ανέφερε χαρακτηριστικά.