Ρίχνουν το ευρώ οι δηλώσεις Ντράγκι και οι προοπτικές QE

Με θετικό τρόπο αντέδρασαν οι αγορές στα όσα είπε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια αντέδρασαν θετικά, όχι όμως και το ευρώ - λόγω των προοπτικών νομισματικής χαλάρωσης και Quantitive Easing (QE)

Οι κλυδωνισμοί προκλήθηκαν από τη δέσμευση του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τη λήψη επιπλέον μέτρων εάν οι συνθήκες το απαιτήσουν. Άνθρωποι της αγοράς θεωρούν πως η ΕΚΤ καθυστερεί και ότι δεν αντιλαμβάνεται τα μηνύματα των καιρών.

Ο Μάριο Ντράγκι εμμέσως πλην σαφώς διέψευσε την έντονη φημολογία περί κόντρας στο εσωτερικό της ΕΚΤ, ενώ
πιβεβαίωσε ότι το διοικητικό συμβούλιο θα παρακολουθεί στενά και συνεχώς την καταλληλότητα της κατεύθυνσης της νομισματικής πολιτικής. Σε περίπτωση που καταστεί αναγκαία η περαιτέρω δράση, λόγω της υπερβολικά παρατεταμένης περιόδου χαμηλού πληθωρισμού, το δ.σ. έχει αποφασίσει ομόφωνα τη χρήση πρόσθετων μη συμβατικών μέσων.

Όπως τονίσθηκε, το διοικητικό συμβούλιο θα συνεχίσει να παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τους κινδύνους για τις προοπτικές και την εξέλιξη των τιμών μεσοπρόθεσμα. Σε αυτό το πλαίσιο, θα επικεντρωθεί στις γεωπολιτικές εξελίξεις, στις συναλλαγματικές ισοτιμίες και την εξέλιξη των τιμών της ενέργειας, καθώς και τη μετακύλιση των μέτρων νομισματικής μας πολιτικής.