Η Πορτογαλία έχει χάσει κάθε διάθεση για μεταρρυθμίσεις

Την άποψη ότι η Πορτογαλία έχει μείνει πίσω σε ότι αφορά τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις μετά και την έξοδο της χώρας από το πρόγραμμα βοήθειας επισημαίνουν Κομισιόν και ΕΚΤ.

Συγκεκριμένα κλιμάκιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της ΕΚΤ επισκέφτηκε την Πορτογαλία στις 28 Νοεμβρίου, ούτως ώστε να πραγματοποιήσουν μία πρώτη αποτίμηση. Οι ελεγκτές διαπίστωσαν ότι οι οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες έχουν γενικά μάλλον βελτιωθεί μετά το τέλος της προγράμματος στήριξης τον Ιούνιο - αλλά.... όχι όπως περίμεναν οι επιθεωρητές.

Η οικονομική ανάκαμψη περιορίζεται από τα υψηλά επίπεδα ιδιωτικού και δημόσιου χρέους και από ένα όλο και πιο αδύναμο εξωτερικό περιβάλλον, το οποίο τονίζει την ανάγκη για περαιτέρω βελτίωση της ανταγωνιστικότητας.

Οι ελεγκτές εξέφρασαν επίσης την την ανησυχία ότι ο ρυθμός των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων φαίνεται να έχει μειωθεί μέχρι εξαφάνισης μετά το τέλος του προγράμματος. Σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα αντιστρέφονται και πολλά από τα "επιτεύγματα" του παρελθόντος.

Η αποστολή υπενθύμισε επίσης "τη σημασία της ενίσχυσης της ευελιξίας και της ανταγωνιστικότητας της πορτογαλικής οικονομίας για την ενίσχυση της ακόμα εν τη γενέσει της οικονομικής ανάκαμψης". Για το λόγο αυτό κάλεσε την κυβέρνηση να διατηρήσει ένα φιλόδοξο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων για το μέλλον, ενώ διαπίστωσε ότι υπάρχει ανάγκη να παρακολουθεί πιο συστηματικά και να αξιολογεί την πρόοδο και τον αντίκτυπο των μεταρρυθμίσεων.